Първа по-спокойна нощ в САЩ, полицията в Ню Йорк издирва активно плячкосалите магазините

1600 военни разположени в покрайнините на Вашингтон

OFFNews 03 юни 2020 в 09:36 4197 0

Демонстрацията в Хюстън - родният град на Джордж Флойд

Осма поредна нощ продължиха гражданските протести в САЩ след смъртта на чернокожия арестант Джордж Флойд. В много градове протестиращите се събраха на мирни демонстрации и не се съобразиха с полицейския час, наложен в около 40 града, сред които Ню Йорк и столицата Вашингтон. Не се стигна до ескалация на насилието като в предишните дни.

Щатът Минесота внесе обвинение срещу полицейското управление в града заради смъртта на Флойд. Целта, по думите на губернатора Тим Уолц, е да се изкорени "системният расизъм, проникнал от поколения".

Десетки хиляди демонстранти се събраха в родния град на Джордж Флойд в Тексас - Хюстън - за мирно бдение, в което участва и семейството му.

1600 войници бяха разположени около столицата Вашингтон в опит да не се допусне ескалиране на ситуацията. Според Пентагона те няма да се включат директно в опазването на реда.

Нюйоркската полиция (NYPD) издирва усилено хората, плячкосали много обекти в града, съобщава телевизия ABC.

Разследващите са издирили регистрационните номера на колите, превозили вандали, крадци и пляскосващите магазините в Манхатън в изминалите два дни, обяви представител на полицията.

Някои от тези хора са забелязани пред магазините с чукове, железни лостове и други инструменти, което предполага предварителна организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови