Първата АЕЦ в арабския свят започна работа в ОАЕ

OFFNews 01 август 2020 в 16:30 3842 0

Снимка БТА/AP

Обединените арабски емирства започнаха операции за пускане в експлоатация на първата в арабския свят атомна електроцентрала, предаде Би Би Си. 

Тя се намира на брега на Персийския залив, източно от Катар. 

"Обявяваме успеха на ОАЕ в пускането на първия атомен реактор за мирни цели в арабския свят, АЕЦ "Барака" в Абу Даби", написа в Туитър шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай.

Той посочи още, че първият от четирите реактора е бил успешно зареден с ядрено гориво и комплексните изпитания са завършили успешно.

Целта на ОАЕ е пускането в експлоатация на четири АЕЦ, които ще гарантират една четвърт от снабдяването с електроенергия по безопасен, надежден и незамърсяващ околната среда начин.

Очакваше се АЕЦ-ът да заработи още през 2017 г., но беше възпрепятствано заради проблеми с безопасността. 

В средата на февруари стана ясно, че емиратската агенция за ядрено регулиране е издала на компанията Навах енерджи (Navah Energy Company) лиценз за експлоатация на първи блок на АЕЦ "Барака".

Миналата година Катар определи централата като "явна заплаха за регионалния мир и околната среда". Катар е регионален съперник на ОАЕ и Саудитска Арабия, а от другата страна на Персийския залив се намира Иран, който също е настроен негативно и търпи множество санкции от САЩ заради ядрената си програма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови