Първи арест след посегателството от Китай на свободата в Хонконг

OFFNews
01 юли 2020 в 10:05 | 2125 |2

След новината за слагането на край на свободата на Хонконг от Китай чрез нов закон в специалния административен район избухнаха протести. Факт е и първият арест: на мъж, държащ постер с надпис "Независимост за Хонконг". Основанието е влизането в сила на новия закон срещу протестите, наложен от Пекин, съобщава Би Би Си.

Полицаите пръскаха демонстранти с лютив спрей, за да разпръснат събиране, отбелязващо 23-ата година от края на британското управление.

Законът за националната сигурност е насочен срещу "подривната дейност" и тероризма, а наказанията достигат доживотен затвор. Критиците му твърдят, че той премахва някои свободи, които е трябвало да бъдат гарантирани от Китай.

Хонконг бе върнат на Китай от Великобритания през 1997 г. при споразумение, което предполага гарантиране на определени свободи за най-малко 50 години. "Китай обеща 50 години свобода на хонконгските жители, а им даде само 23", коментира държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Ръководителката на Хонконг Кари Лам претендира, че законът "възстановява стабилността" след масовите протести от 2019 г. Според нея законът бележи най-важното развитие в отношенията между централното правителство и Хонконг от предаването на бившата британска колония. В същото време предстанител на китайските власти реагира на критиката от чужбина с думите: "Това какво общо има с вас?". "Ние, китайците, няма да се уплашим от никого. Отидоха си дните, когато се съобразявахме с намеци от другите" - заяви Чанг Шамон Службата по въпросите на Хонконг и Макао на Държавния съвет.

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 22188

01.07 2020 в 23:03 2
+ 0
- 0
Има империи, които верно са изтрещели от старост.
Ако им трябва - китайците ще си направят нов Хонконг ако ще в Перник.
Да идат англичаните там обратно с два парахода хашиш, и да си го вземат. Щом им е важно.
Не могат? Тогава и да си траят, или китайците няма да им достроят местното Белене.
tarabata

Рейтинг : 1144

01.07 2020 в 10:38 1
+ 0
- 0
ХАХАХАХАХААХ Китайски християнин с английски надпис и наднормено тегло.