Първи доказани случаи на китайския вирус във Франция и САЩ

OFFNews 24 януари 2020 в 22:55 3030 0

Снимка ТАСС/АР

Във Франция са регистрирани първите два случая на заболяването от „уханския“ коронавирус, заяви министърът на здравеопазването Анес Бюзен.

В ефира на френска телевизия тя посочи, че първият пациент е на лечение в Бордо, а вторият е в Париж, предаде Интерфакс.

Пациентът в Бордо е на 48 години, той се е върнал от Китай, бил е в град Ухан. Съобщил е за симптомите си на 23 януари. От вчера той е хоспитализиран в изолирано помещение в Бордо, но след завръщането си във Франция е контактувал с десетки хора.

Той е китаец по произход, живее в департамента Жиронда, бил е в Ухан във връзка с професионални интереси.

За парижкия пациент, според здравната министърка, има малко известни данни. Той също е настанен в изолация. Знае се, че е бил в Китай, но не е ясно дали е посетил Ухан.

Неизвестният доскоро щам на коронавируса, който причинява пневмония, започна да се разпространява в китайския град Ухан в края на декември 2019 г. и вече надхвърли пределите на града и страната. Броят на заболелите в Китай достигна 830 души, над 20 починаха. По-рано случаи на заразяването вече бяха регистрирани в Тайланд, Япония, Сингапур, Южна Корея и САЩ.

Жителка на Чикаго е изследвана и е доказано, че е болна от новия коронавирус, предаде Асошейтед Прес, като се позова на Центъра за борба със заболяванията и профилактиката на САЩ.

Това е вторият потвърден случай на инфекцията в САЩ. 60-годишната жена се е завърнала от Китай на 13 януари без никакви признаци на заболяването. Няколко дни по-късно обаче тя се почувствала зле и повикала лекар. Сега тя е настанена в болница в нормално състояние, извършва се наблюдение на хората, с които тя е контактувала.

Според CNN в Америка под наблюдение са 63 пациенти, вероятно заболели от коронавируса. Телевизията съобщава за потвърдени случаи извън Китай – 5 в Тайланд, по 3 в Сингапур и Тайван, 2 във Виетнам, Хонконг, Макао, Япония, Южна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови