Първите 150 румънски берачи на марули кацнаха в Лондон

OFFNews 16 април 2020 в 21:34 2989 0

Първият от шест наети за чартърни курсове самолети пристигна днес в Лондон със 150 румънски сезонни работници на борда, съобщи Би Би Си. Те ще берат плодове и зеленчуци.

Шумната кампания "Берете за Британия!" ("Pick for Britain") не успя да привлече за земеделска работа достатъчно британски студенти и хора, загубили работата си заради пандемията от коронавирус. Националният фермерски съюз изчисли, че недостигът на работници е 70 000 души, а на патриотичния призив за бригади на село са се отзовали 24 000 британци.

Преди качването си на самолета сезонните работници от Румъния са минали на проверка за телесната температура, попълнили въпросник за здравословното си състояние и са получили маски за лице и препарати за дезинфекциране на ръцете. В Лондон са ги чакали автобуси, за да ги откарат направо във ферми в Източна Англия, където да берат марули и салати.

Председателят на Селската земеделска и бизнес асоциация Марк Бриджман каза, че запълването от чужбина на недостига на работна ръка е "правилният начин, ако искаме супермаркетите да продължат да бъдат заредени".

Британски компании за набор на селскостопански работници се надяват да използват труда и на български сезонни работници, на които традиционно разчитат от десетилетия. До този момент не е ясно дали това ще се случи,

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови