Първо дело за ЛГБТ пропаганда в Русия за книгата 'Лято в пионерска връзка'

OFFNews 10 януари 2023 в 15:05 1587 2

общество

Снимка Getty images

Русия срещу ЛГБТ обществото.

В Русия е заведено първото дело по нов член за "ЛГБТ пропаганда". Според депутата от Държавната дума Александър Хинщайн делото е заведено срещу Popcorn Books по негова жалба, съобщи Би Би Си.

В канала си в Teлеграм Хинщайн публикува писмо от Министерството на вътрешните работи, в което се казва, че след жалбата му срещу Popcorn Books е образувано административно дело по член 6.21 от Административния кодекс на РФ ("Пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения и (или) предпочитания, смяна на пола").

"Очаквам, че делото ще бъде внесено в съда и Popcorn Books, която открито се противопостави на държавата, ще получи заслуженото", пише депутатът и нарича издателството "един от флагманите на популяризирането на ЛГБТ литературата в Русия".

Хинщайн е възмутен и от факта, че в книгите на Popcorn Books е поместена препратка към руската конституция.

"След като през декември влязоха в сила нашите закони за забрана на ЛГБТ пропагандата, Popcorn Books не само продължиха да продават такива книги, но и демонстративно започнаха да украсяват кориците им с цитати от член 29 от Конституцията, който гарантира свободата на словото и забранява цензурата", казва Хинщайн.

Още едно дело е образувано по член за дребно хулиганство.

На 5 декември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа нов закон за "ЛГБТ пропагандата". Той забранява "пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения" сред хора от всички възрасти, а не само сред непълнолетни, както беше преди в Русия.

Съгласно закона продажбата на всякакви информационни продукти, съдържащи "пропаганда" на ЛГБТ тематика, е забранена в Русия. Основните забрани се отнасят до книжната и филмовата индустрия, медиите и уебсайтовете. В същото време авторите на закона не са дали ясна дефиниция на "гей пропаганда".

Popcorn Books публикува "Лято в пионерска връзка" - книга за отношенията между двама тийнейджъри, пионер и съветник, в съветски летен лагер. Книгата е издадена и продадена в гигантски тираж от 200 000 екземпляра за руския пазар.

Книгата е критикувана от много консервативни обществени фигури, включително от "патриотичния" писател и депутат от Държавната дума Захар Прилепин. В края на май 2022 г. той пише възмутен пост, в който казва, че "деца и тийнейджъри разкъсват книгата", докато Popcorn Books "празнува победата и брои печалбите".

"Няма да го скрия, ще изгоря целия ти офис, докато си спиш вкъщи. Както се казва: за какво се борят момчетата?", заплашва Прилепин.

През август Лигата за безопасен интернет (ръководена от дъщерята на сенатор Елена Мизулина, Екатерина Мизулина) изпрати искане до главната прокуратура да спре разпространението на книгата по електронен път, достъпна за непълнолетни. Лигата поиска от самия издател да провери дали спазва "законодателството, регулиращо дейността на организации с чуждестранно финансиране".

В края на октомври Министерството на правосъдието включва бившите собственици на издателството Алексей Докучаев и Андрей Баев в списъка на "чуждестранните агенти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови