Пътнически самолет се разби в гъстонаселен квартал в Пакистан

По първоначални данни на борда на Еърбъс A320 e имало 107 души

OFFNews 22 май 2020 в 13:35 5159 0

Пътнически самолет на Пакистанските международни авиолинии се е разбил в гъстинаселен жилищен район в град Карачи, в южната пакистанска провинция Синд, днес по обед, съобщи Би Би Си.

Самолетът е изпълнявал вътрешен полет номер PK8303 от Лахор до едно от най-натоварените летища в страната - Джина.

По първоначални данни на борда е имало 99 пасажери и 8-членен екипаж, обяви говорител на авиовластите. 

Най-малко двама души са оцелели при катастрофата на пакистанския самолет, изпълняващ полет от Лахор за Карачи, съобщи по-късно Associated Press, като се позова на източник в Управлението на гражданската авиация на Пакистан. Reuters, позовавайки се на представител на властите на страната, съобщава, че в резултат на катастрофата е оцелял поне един човек.

Самолетът Еърбъс А320 е паднал в 14:37 местно време (12:37 българско време).

Засега няма потвърден брой жертви, нито е ясна причината за инцидента. Данните за загинали и ранени се актуализират постоянно и не са обобщени. По непотвърдена информация има и оцелели. Не е ясно дали има жертви в района, върху който е паднала машината. Знае се, че тя е съборила покривите на няколко жилищни постройки. Си Ен Ен цитира една от местните болници, която е обявила, че там са откарани 11 тела.

В социалните медии бяха публикувани кадри на дим на мястото на катастрофата, станала в оживения район Model Colony в близост до международното летище Джина.

На място има екипи за спешна помощ и военни отряди за бързо реагиране.

Премиерът на Пакистан Имран Хан изрази дълбоки съболезнования на семействата на жертвите. Опасенията са, че те са многобройни. Министър-председателят каза, че е шокиран и натъжен от трагедията и обеща разследване. Изпълнителният директор на авиокомпанията съобщи, че пилотът на самолета е информирал контролната кула за "технически проблеми".

Катастрофата се случва само дни след възобновяването на пътническите полети, които бяха спрени заради пандемията. Тези дни много пакистанци се връщат по родните си места за края на свещения месец Рамадан.

В последното десетилетие в страната имаше няколко авиокатастрофи. През 2016 г. самолет на Пакистанските международни авиолинии се възпламени на път за Исламабад. Жертвите бяха 47. През 2012 г. катастрофа в Боинг, опериран от Pakistan's Bhoja Air, загинаха 127 души, сред които 6-членен екипаж. През 2010 г. в катастрофа със самолет на частната авиокомпания Airblue край Исламабад загинаха 152-ма души. Това е най-кървавата авиокатастрофа с историята на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови