Пътници са заснели началото на пожара на кацналия аварийно самолет в Москва (видео)

OFFNews 06 май 2019 в 09:00 5695 0

Снимка Reuters

Пътници са заснели началото на пожара на кацналия аварийно самолет в Москва, който стана причина за смъртта на 41 души, сред които поне две деца. 

Пътническият самолет "Сухой Суперджет 100", пътуващ от Москва за Мурманск кацна на летище "Шереметиево" снощи след само 30 минути във въздуха. 

Видео, заснето в момента на кацането на самолета, беше публикувано в YouTube. На кадрите се вижда, че огънят е обхванал крилото на самолета. Чува се, че започва паника сред пътниците, но има и призиви за запазване на спокойствие и насочване на пътниците към аварийните изходи. 

Според следователи причина за трагедията е, че резервоарът се е запалил при приземяването.

От 78 души на борда, включително членове на екипажа, са оцелели 37 души, съобщи Руският следствен комитет в изявление. Ранените са настанени в болници.

От Следствието не обявиха какви са според тях причините за случилото се и посочиха, че ще дадат повече информация след края на разследването. 

Според местни медии пилотът на самолета е изпратил най-малко един сигнал за помощ след излитане. Според други информации самолетът е бил ударен от мълния.

Службата за радарно проследяване показа, че самолетът е направил два кръга над Москва преди да кацне аварийно след само 30 минути във въздуха. 

Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изказаха своите съболезнования и наредиха пълно разследване на злополуката.

В Мурманск беше обявен тридневен траур. Останкинската телевизионна кула в Москва угасна в памет на загиналите.

Руските информационни агенции съобщиха, цитирани от БТА, че кацналият аварийно самолет е произведен през 2017 г. и е бил обслужен през април т.г.

"Сухой Суперджет 100" е първият нов пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Той се използва за кратки разстояния и бе одобрен за полети през 2011 г. Държавната авиокомпания "Аерофлот" обяви покупката на 100 самолета от този тип в края на 2018 г.

Самолет "Сухой Суперджет" се разби в Индонезия през 2012 г., при което загинаха всичките 45 души на борда. Като причина за инцидента тогава бе посочена човешка грешка.

Руски официални представители заявиха, че засега е рано да се говори за спиране от полети на този вид самолети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови