Педро Санчес официално е новият премиер на Испания

OFFNews 01 юни 2018 в 18:47 2909 0

Снимка Reuters

Кралят на Испания Фелипе Шести подписа указа за назначаването на водача на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес за премиер, предаде испанската информационна агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Санчес зае мястото на Мариано Рахой, който беше свален с гласуване на недоверие в парламента, след като управлява шест години.

Вземайки за първи път думата след гласуването, Санчес, бивш преподавател по икономика с прозвище Хубавеца, обеща да подходи "смирено към всички предизвикателства, пред които е изправена страната". Той спомена конкретно "социалната неотложност" предвид безработицата и несигурността, които продължават да измъчват Испания въпреки небивалия икономически подем.

Рахой си тръгна от парламента, без да каже дума, след като стисна ръката на Санчес. Но още преди гласуването той призна поражението си и изтъкна под аплодисментите на депутатите от своята Народна партия (НП), че е имал "най-високата чест - да управлява Испания".

Съдбата на Рахой се реши за не повече от седмица, след като Социалистическата партия на Санчес внесе предложение за вота на недоверие ден след като бяха оповестени присъдите срещу членове на Народната партия по мегадело за корупция.

На 46 години Санчес най-сетне има своя реванш, след като през май 2016 г. депутатите го отхвърлиха начело на правителството, а през юни същата година той регистрира най-лошия резултат в историята на Испанската социалистическа работническа партия на парламентарни избори.

Свален от лидерския пост в партията си след изборния провал, миналата година Санчес отново пое ръководството й благодарение на подкрепата на масата съпартийци, недоволни от партийната върхушка.

Поел на война срещу Рахой, откакто на 24 май бяха произнесени присъдите срещу представители на Народната партия по скандала "Гюртел", този път той успя да спечели политическия покер, но трябваше да формира около 84-мата си депутати разнородно мнозинство - от "Подемос" до каталунските сепаратисти и баските националисти.

Баската националистическа партия (БНП), която има петима депутати в парламента, вчера нанесе фаталния удар на Рахой - тя се присъедини към искането за недоверие, внесено от социалистите, въпреки че миналата седмица подкрепи бюджета на правителството.

За да убеди БНП, Санчес трябваше да гарантира, че няма да прави никакви промени в бюджета, предвиждащ щедро финансиране за Страната на баските. Освен това той обеща на каталунските сепаратисти, че ще се опита да "хвърли мостове за диалог" с регионалното правителство на Ким Тора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови