Пентагонът обмисля да предостави на Украйна боеприпаси с обсег 'дълбоко в тила на Русия' (допълнена)

OFFNews 28 ноември 2022 в 10:44 20053 31

установка

Снимка Телеграм/ Ройтерс

Боеприпаси.

Пентагонът обмисля да изпрати на Украйна малоразмерни прецизно управляеми боеприпаси с обсег 150 км, съобщи Ройтерс.

Агенцията разполага с документ, който съдържа предложението на Boeing да достави на Украйна системи GLSDB. Те могат да се монтират на ракетни системи, които Украйна вече има на въоръжение. Това ще позволи на военните от ВСУ да нанесат удар "дълбоко в тила на Русия".

В документа се посочва, че системата GLSDB е един от плановете за пускане на нови боеприпаси за Украйна и източноевропейските съюзници на Америка.

Наземната бомба с малък диаметър се управлява от GPS, може да елиминира някои електронни смущения, използва се при всякакви метеорологични условия и има малки крила за планиране на целта.

По данни на агенцията Пентагонът е получил плана за доставка на GLSDB от Boeing, който произвежда тези ракети съвместно с SAAB AB. В документа се посочва, че доставките на ракети за Украйна могат да започнат още през пролетта на 2023 г.

Армията на САЩ разполага със запаси от ракети GLSDB в своите складове и от ключови ракетни компоненти - двигатели М26 и бойни глави GBU-39. Цената на една бойна глава е около 40 000 долара, като тази цена се смята за ниска. Ако бъде подписан договор за производство на новите ракети, ще са необходими шест доставчика на ракетни компоненти.

Говорителят на Пентагона Тим Горман отказа да говори за конкретни оръжия, които биха могли да бъдат доставени на Украйна, но добави, че САЩ и техните съюзници "обмислят най-подходящите оръжейни системи".

Украинските въоръжени сили вече разполагат с ракети за HIMARS с обсег на действие до 80 километра; доставките им започнаха през втората половина на лятото. Тези ракети позволиха на украинските военни да бомбардират цели дълбоко в руската отбрана на десния бряг на река Днепър в Херсонска област и мостовете над реката. В резултат на това руснаците трябва да се оттеглят от десния бряг на река Днепър поради затруднения в снабдяването.

Според Ройтерс по-рано Украйна е поискала от САЩ ракети ATACMS с обсег до 300 км, но американците са отказали да ги доставят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

33

Johnny B Goode

29.11 2022 в 15:03

Хм, не се бях замислял, но май наистина диагнозата на Еврото прилича на синдром на Турет.

22548

32

dolivo

29.11 2022 в 11:21

не е ядосан еврото, просто туретът му доставя удоволствие

2073

31

Johnny B Goode

29.11 2022 в 06:18

Еврото, нещо ядосан ли си?

2073

29

Johnny B Goode

28.11 2022 в 22:36

Веждичката, няма на чин да се обърне хода на войната, тя върви по план. Тез дни в Киев, до седмица в Берлин.

Еврото, а ти бягай да търсиш "протагонист" в речника и докато не го намериш, не се пъхай между шамарите.

2073

26

Johnny B Goode

28.11 2022 в 20:30

Абе и Бармалейката нещо спря да пише за безаналогови Сармички, Велики Самолетни Армади, Посейдони и други знайни и незнайни анимацийки. Само разни оръжия от по-високо технологични държави (като Иран например) останаха.
Що ли?