Песков призна, че Путин няма намерение да подписва указ за край на мобилизацията

OFFNews 23 януари 2023 в 14:28 4478 3

Песков

Снимка БТА/АП

Дмитрий Песков

Владимир Путин няма да подпише указа за прекратяване на мобилизацията, тъй като той предвижда не само наборна военна служба, но и "други дейности, необходими за осигуряване на задачите на въоръжените сили", заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

"Това включва и този затворен параграф", цитира ТАСС думите на Песков.

В седмия параграф на указа за мобилизация се казва: "За служебно ползване". На 22 септември, ден след обявяването на мобилизацията, "Новая газета". Европа" съобщи, че тайната клауза позволява до един милион души да бъдат призовани в армията. На 23 септември "Медуза" цитира източник, близък до правителството, според когото властите планират да мобилизират 1,2 милиона души.

На 28 октомври министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на Путин за края на мобилизацията. Според министъра 300 000 души са били призовани в армията, както е било планирано. На 21 декември Шойгу повтори тези данни.

На 31 октомври Путин заяви, че не знае дали трябва да подпише указ за прекратяване на мобилизацията.

"Ще говоря с адвокати, честно казано, дори не съм мислил за това", каза Путин.

На 1 ноември Песков заяви, че президентът се е "консултирал с юристи" и те са го уверили, че отделен указ не е необходим. Андрей Клишас, ръководител на Комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията, потвърди.

На 23 януари Песков отново отбеляза, че проектът за "частична мобилизация" е завършен и че трябва да се ръководим от изявленията на Путин по този въпрос. Според неговия прессекретар мерките, изисквани от Министерството на отбраната, които са причината президентът да не подпише указа за прекратяване на мобилизацията, са свързани с "изпълнението на задълженията на военнослужещите".

На 1 ноември ръководителят на правозащитната организация "Агора" Павел Чиков коментира, че указът за прекратяване на мобилизацията "ще лиши властите от възможността да започнат последващи мобилизационни мерки без нов указ, ако те са необходими". Той отбелязва още, че указът забранява на договорно наетите военнослужещи да напускат военната служба. Военният експерт Павел Лузин казва същото пред Виталий Исторически. Според него, ако указът за прекратяване на мобилизацията бъде подписан, десетки хиляди наети на договор военнослужещи ще бъдат незабавно уволнени от армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

23.01 2023 в 19:09

На рашките вече никой не им вярва за нищо. Абсолютна деградация, трупана десетки години и сега избива. А нашичкият още не може да го схване, малко мозъчни клетки.

1032

2

Petrov23

23.01 2023 в 17:13

Типично, въртят и сучат, всяко тяхно официално изявление автоматично трябва да се приема за лъжа, обслужваща някакви цели. Проблемът е, че масовата публика помни за три дни.

-1555

1

ob1

23.01 2023 в 15:55

Е как да я спре, като между него и въжето са само солдатите? Т.е. копеленцето живее изсмуквайки живот от други. Дали е паразит или вампир... кой както го вижда