Певица извади Гоце Делчев от македонския химн на тържество в посолството на САЩ

OFFNews 05 юли 2019 в 07:43 5339 2

Певица промени текста на химна на Северна Македония, като го изпя без частта за Гоце Делчев на тържество в американското посолство по повод националния празник на САЩ 4 юли, съобщи БНР.

Вместо Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански Тамара Тодевска изпя втория комплект на химна така: "Старо, младо, мъжко и женско на нозе се вдигнало".

Сред гостите на тържеството бяха президентът Стево Пендаровски, премиерът Зоран Заев, членове на правителството, опозиционният лидер Християн Мицковски. След химна се чуват аплодисменти, но по-късно идват и бурните реакции, в резултат на които певицата се извинява.

"Непреднамерно промених текста на химна. Бях в плен на емоцията и еуфорията", пише Тодевска във Фейсбук.

Обединената македонска диаспора поиска извинение от посолството на САЩ и обвини певицата, че текстът на химна е променен преднамерено заради "искането на България Гоце Делчев да бъде обявен за българин".

Американското посолство се извини, а правителството на Зоран Заев излезе с официално становище, в което се казва: "Получихме уверение от най-високо ниво, че македонските традиции и герои ще бъдат почитани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4821

1

Марто

05.07 2019 в 09:56

Има много хора в Македония, които са грамотни, образовани и цивилизовани. Останалата част я виждаме по новините.
Трябва да Ви е срам заради паметта на дедите Ви !