Пхенян праща високопоставен генерал на закриването на олимпиадата в Пьонгчанг

OFFNews 22 февруари 2018 в 12:31 2790 0

Високопоставен севернокорейски генерал ще присъства в неделя на церемонията за закриване на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. 

Ким Йон-чол, отговорник за междукорейските отношения в управляващата КНДР Корейска трудова партия, ще води осемчленна официална делегация, която ще бъде на посещение в Южна Корея от петък до неделя, съобщи днес южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от ТАСС и БТА.

Според източник от министерството, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап, Сеул "смята, че идването на делегация от Севера ще спомогне за подобряване на междукорейските отношения и ще донесе мир на Корейския полуостров, включително денуклеаризация на Северна Корея".

По време на престоя си делегацията ще бъде приета от президента на Южна Корея Мун Дже-ин, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от същото ведомство.

На закриването на олимпиадата се очаква да присъства и дъщерята на американския президент Иванка Тръмп. 

Според Йонхап присъствието на севернокорейска и на американска делегация в Южна Корея по повод игрите дава основание да се очаква среща между официални лица от КНДР и от САЩ по време на олимпийските прояви.

Програмата на делегацията начело с Иванка Тръмп не предвижда контакти с представителите на КНДР, заяви обаче в сряда служител от американската администрация.

Американският вицепрезидент Майк Пенс е имал уговорена среща със севернокорейски представители, включително със сестрата на лидера Ким Чен-ун, по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан, но севернокорейците са я отменили в последния момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови