Пхенян пусна запис от взривяването на офиса за връзка с Юга

OFFNews 17 юни 2020 в 11:23 3744 1

Севернокорейската държавна телевизия разпространи видеозапис от взривяването на офиса за връзка с Южна Корея в Кесон, предаде АФП.

Пхенян заплашва да разположи военни части в демилитаризираната зона между двете държави.

Офисът бе взривен вчера, две години след създаването си. Той бе един от символите на затоплянето на отношенията между Севера и Юга и част от тяхното мирно споразумение.

Северна Корея е отхвърлила предложението на Сеул за изпращане на специален преговарящ с цел намаляване на ескалацията на напрежението между двете страни, съобщи Ройтерс.

"Решението на настоящата криза между Севера и Юга, причинена от некомпетентността и безотговорността на властите в Южна Корея, е невъзможно и може да бъде прекратено само при заплащане на правилната цена“, коментира севернокорейската държавна информационна агенция KCNA.

Излизащият в Пхенян в. Родонг Синмун, орган на Работническата партия, публикува снимки, показващи офиса за връзка преди и след разрушаването му, заедно с поредица от статии и коментари на KCNA, критикуващи Южна Корея. Една от статиите за взрива носи заглавие: „Зловеща прелюдия към тотална катастрофа на отношенията Север-Юг“.

Напрежението между двете Кореи се повиши този месец. Северна Корея заплаши да прекъсне връзките с Южна Корея и да отмъсти за бегълците на Юг, които изпратиха пропагандни листовки в родината си.

Влошаващата се ситуация накара южнокорейския министър на обединението Ким Йон-чул, който ръководи отношенията със Севера, да депозира оставката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови