Пхенян започна да връща останките на американски войници, Тръмп благодари на Ким Чен ун

OFFNews 27 юли 2018 в 09:11 1590 0

Снимка Архив

Северна Корея е започнала да връща на САЩ тленните останки на американски войници, убити в Корейската война (1950-1953). След толкова много години това ще бъде велик момент за много семейства. Благодаря на Ким Чен ун, написа американският президент Доналд Тръмп в туитър. 

Връщането на тленните останки на войниците бе договорено на историческата среща между Тръмп и Ким Чен ун на 12 юни в Сингапур.

Самолетът с останките е излетял от Уонсан, Северна Корея, за американската военновъздушна база Осан в Южна Корея, където на 1 август ще се състои официалната церемония за репатрирането им. Според южнокорейската агенция Йонхап самолетът вече е кацнал в базата, съобщи БТА. 
Очакваше се, че с него ще бъдат върнати останките на 50 войници, които вероятно ще бъдат по-късно прехвърлени на Хаваите, където да бъдат идентифицирани, информира ДПА.
Предстои дълъг процес, в който съдебните медици ще трябва да установят дали получените останки са човешки и дали наистина са на американски военнослужещи или на войници от съюзнически армии, убити в конфликта, отбелязва Асошиейтед прес.

В Корейската война са загинали около 33 000 американски войници, повече от 8000 от тях още се водят като безследно изчезнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови