Пилотът на сваления в Сирия руски самолет се взривил с граната, за да не бъде заловен

OFFNews 05 февруари 2018 в 18:30 7489 8

Снимка Reuters

Пилотът на руския изтребител "Су-25", който бе свален в края на миналата седмица над Сирия, се е самоубил с граната, за да не бъде заловен, съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС и БТА.

Летецът майор Роман Филипов, чиято машина била поразена от преносим зенитноракетен комплекс, катапултирал и паднал на земята в района на населеното място Тел Дебес.

Филипов се отбранявал с личното си оръжие, но когато бил тежко ранен и обкръжен отблизо, се самовзривил с граната, за да не бъде заловен.

За проявената смелост и героизъм министерството на отбраната ще представи майор Роман Филипов за удостояване със званието "Герой на Руската федерация", обявиха от ведомството.

Говорител на групировката "Хаят Тахрир аш Шам", смятана за сирийски клон на Ал Каида, заяви, че самолетът е свален в отмъщение за руските бомбардировки в Сирия.

"Това е за да знаят престъпните нашественици, че нашето небе не е пикник за тях и че не могат да минават, без да заплатят цената", казва говорителят Махмуд Туркистани.

Руският "Су-25" вероятно е бил поразен в десния двигател с ракета с топлинно насочване, изстреляна от ръчна установка върху рамо, казва руски експерт. Това означава, че изтребителят е летял на относително малка височина. Оръжието вероятно е съветска ракета "Стрела" или американска "Стингър", твърди Владимир Шаманов, шеф на парламентарната комисия по отбрана, цитиран от агенция Интерфакс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

06.02 2018 в 00:09

Чакай бе, остави го да каже.

23293

6

Стефан

05.02 2018 в 23:48

А ти какво влагаш в Гюро Михайлов?

12633

3

trent

05.02 2018 в 22:33

За всички, които не са помирисвали военна служба, да им се изясни че в армията с молба за повишение не стават нещата, има си йерархия, зависеща от години служба и заслуги прекарани на даден пост, заеман със съответният чин. Така за чаткащите глупости по адрес на вече не мъртви хора, летци офицери да се отнасят с нужното уважение или да замълчат.

11841

2

трафоПОСТ

05.02 2018 в 22:17

Това са пълни глупости, арабелите постнаха още вечерта след инцидента снимки на пилота. Имаше кръв по главата, но дрехите му дори не бяха изцапани, камо ли да се е взривил. В него е намерена и неподписана молба за повишение. Жалко за човека, но не е нужно да му измислят смъртта.