Планът на САЩ за мир между Израел и Палестина: инвестиции за 50 млрд. долара

OFFNews 22 юни 2019 в 22:08 2853 0

Белият дом представи днес икономическия раздел на дългоочаквания американски план за мир между Израел и палестинците, наричан от САЩ "сделката на века", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Планът съдържа призив за инвестиции от 50 милиарда долара за инфраструктурни проекти на Западния бряг, в Газа и съседните държави.

Една от целите на плана е да се реформира палестинската икономика, която да се обвърже с икономиките на съседните страни, за да се привлекат инвестиции и да се увеличи двойно брутният вътрешен продукт за десет години.

Белият дом съобщава за първи път детайли за плана.

Предложеният план за икономиката бе публикуван преди двудневната конференция, посветена на него, която ще се състои във вторник и сряда идната седмица в Бахрейн. Засега и конференцията, и планът са посрещани твърде скептично, а палестинците открито се противопоставят на американските предложения.

На конференцията в Бахрейн, наречена "Мир за просперитет", няма да бъдат официално представени нито Израел, нито палестинците. Тя ще протече в обстановка на силно напрежение в Близкия изток заради Иран. Очакванията за резултатите от нея са ограничени, тъй като няма да се обсъждат никакви политически елементи, които са решаващи за уреждане на конфликта, добавя АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови