Планът на Зеленски: край на депутатския имунитет в Украйна

OFFNews 09 юни 2019 в 15:48 3974 0

Володимир Зеленски, Украйна

Снимка kommersant.ru

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново заяви, че партията му „Слуга на народа“ планира да отмени депутатската неприкосновеност. Това той каза на партийния конгрес в Киев.

„Хората, които днес се събраха, няма да ни подведат. Те не влизат в парламента заради имунитета, тъй като ние ще го премахнем“, посочи украинският лидер, цитиран от „Интерфакс“. По време на кампанията си той сочеше равенството на всички пред закона като основен принцип. Първите закони, които ще внесем, когато вземем властта, ще бъдат тези за депутатската и президентската неприкосновеност, уточниха от щаба му.

След церемонията по встъпването на власт на 20 май Зеленски поиска от Върховната рада да приеме закон за отмяната на депутатския имунитет. Също тогава той обяви разпускане на парламента. Предсрочните парламентарни избори в Украйна са насрочени за 21 юли.

Партията „Слуга на народа“ ще участва със 100 кандидати за депутати. Сред тях ще са експерти от президентската кампания, хора регионите, както и онези, които са избрани чрез интернет и онлайн-проектите на партията, които носят „прекрасни идеи“ за реализация в парламента.

По-рано стана ясно, че бившият държавен глава на Украйна и лидер на партията „Европейска солидарност“ Петро Порошенко ще оглави листата за изборите. Бившият президент на Грузия и ексгубернатор на Одеса Михаил Саакашвили съобщи, че партията му ще участва самостоятелно в парламентарните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews