По примера на Исус: Бели полицаи измиха краката на чернокожи пастори (видео)

OFFNews 08 юни 2020 в 22:04 4369 3

Снимка АП/БТА

Стотици се покланят пред ковчера на убития Джордж Флойд, който е изложен в църква в Хюстън

Бели полицаи и жители на град Кери, Северна Каролина се събраха, за да измият краката на своите чернокожи религиозни лидери, пресъздавайки библейската история за това как Исус измива краката на своите ученици, пише „Дейли мейл”.

Вярващите поеха в единно шествие, въпреки лятната жега, за да изразят своя протест срещу бруталното убийство на Джордж Флойд от полицай и да призоват за край на расизма.

Членовете на религиозната общност Legacy Church Center, водени от пасторите Фейт Уокома и съпруга й Собома, организираха молитвеното шествие за единство, а събралите се хора, запазиха осем минути и 46 секунди мълчание, времето, за което белият полицай е притискал до смърт коляното си към врата на Флойд. Те се помолиха и за страната.

Като част от събитието бе ритуала за измиването на краката, при който трима бели служители на реда и трима други участници измиха краката на пасторите Фейт и Собома Уокома.

На снимки и видео, споделени в социалните медии, е документиран моментът, в който участниците се молят заедно, докато пасторите седят на пейка, а техните бели съграждани, коленичили, им измиват краката.

Измиването на краката е религиозен ритуал, изпълняван от различни християнски деноминации, основан на поръката на Исус Христос, че последователите му, следвайки неговия пример, трябва да мият краката си един на друг като израз на смирение и любов.

Видео от събитието, споделено в социалните мрежи, достигна огромен рейтинг.

„Мощен, ярък израз на това как изглежда помирението“, написа един потребител на „Фейсбук”. “Така започва изцелението на расизма”, добавя друг. „Любов и смирение на Бога“, коментира трети.

Вяра и Собома Уокома заявиха, че били вдъхновени да превърнат съботния митинг в място, където вярващите могат да се съберат и открито да разговарят за демонстрациите, разтърсващи цялата страна.

„Като разглеждаме историята на гражданските права, църквата винаги е била съществена част от промяната. И ние не искаме това да е просто черната или бялата църква, или азиатската”, казва Фейт Уокома.

„Затова решихме да се съберем с другите църкви и бяхме приятно изненадани, когато от полицията казаха, че искат да бъдат част от шествието. Кметът искаше да участва също “, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

3

tough

09.06 2020 в 08:42

Ужас, това вече е извращение!

12021

2

bls

09.06 2020 в 08:10

Гаврата е пълна.

3900

1

минувач

09.06 2020 в 05:53

Полицаите са забравили да цунат отзад черните пастори.
 
X

Да помогнем на украинските деца!