По заповед на Тръмп - армията е готова да влезе в Минеаполис

OFFNews 30 май 2020 в 10:47 9500 0

Снимка pxfuel.com/

Пентагонът нареди на армията да приведе няколко военно-полицейски подразделения в готовност за разполагане в Минеаполис, предава нюйоркският клон на телевизионния канал NBC, цитиран от “Фокус”.

Губернаторът на Джорджия междувременно обяви извънредно положение, за да мобилизира Националната гвардия заради насилието в град Атланта, избухнало заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис.

На войници от Форт Браг в Северна Каролина и Форт Дръм в Ню Йорк е наредено да имат готовност за разполагане в Минеаполис в рамките на четири часа, ако бъдат призовани за задачата, твърдят източници, пожелали анонимност, но пряко запознати със заповедта. Твърди се още, че на военни в базите в Колорадо и в Канзас е даден срок от 24 часа за същата задача.

Заповедите за готовност са дадени устно в петък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от министъра на отбраната Марк Еспър варианти как военните да помогнат за потушаване на размириците в Минеаполис, след като протестите прераснаха в грабежи и палежи в някои части на града. Президентът поиска от Еспър възможности за бързо разгръщане на военните, ако протестите в Минеаполис излязат извън контрол, според един от високопоставените служители на Пентагона, пожелал анонимност.

Според него военните части ще бъдат разположени съгласно закон от 1807 г., последно използван през 1992 г. по време на безредиците в Лос Анджелис заради процеса срещу Родни Кинг.

Според източниците, двама от които са служители в Министерството на отбраната, частите във Форт Дръм ще бъдат насочени към Минеаполис. Приблизително 800 американски войници ще бъдат изпратени в града, ако ситуацията наложи намесата им, пояснява медията.

Протестите избухнаха в Минеаполис тази седмица, след като се появи видео, на което се вижда как служител на органите на реда малтретира Флойд. По-късно той почина от получените травми, а полицаят беше арестуван и обвинен в убийство от трета степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови