Почина Рафи Ейтан: агентът на Мосад, заловил архитекта на Холокоста Адолф Айхман

OFFNews 24 март 2019 в 09:56 6688 1

Почина Рафи Ейтан - агентът на Мосад, който ръководи израелският екип, заловил един от главните организатори на Холокоста Адолф Айхман.

Ейтан е починал на 92 годишна възраст в събота. За кончината му съобщи вчера болницата в Тел Авив, където се лекувал.

Той работи в продължение на десетилетия в израелските служби за сигурност и разузнаване. Приема се за един от бащите на израелските разузнавателни служби.

Той ръководи 8-членния екип, който през 1960 г. залавя криещия се в Аржентина Айхман и го връща в Израел, за да бъде съден там. Айхман - един от основните архитекти на Холокоста - нацисткото систематично изтребление на шест милиона евреи - е осъден и обесен през 1962 година.

Министър-председателят на Израел нарече Ейтан "един от героите на израелското разузнаване" и каза, че двамата са били близки приятели. Президентът на страната Реувен Ривлин го описа като "роден боец, посветен на мисията си и на това, което вярва, че е правилно".

Ейтан е роден през 1926 г. в кибуц по време на британския мандат в Палестина в семейство на руски имигранти. Израства в Рамат Ха-Шарон, северно от Тел Авив. Ранен е във войната за независимостта на Израел от 1948 г. След освобождаването си от армията, се присъединява към местната разузнавателна служба Шин Бет, където кариерата му процъфтява и е повишен до ръководител на операциите за Шин Бет и Мосад - израелската външноразузнавателна служба. Мосад научава от германски прокурор, че Адолф Айхман е жив и се крие в Аржентина и така се подготвя и изпълнява операцията по залавянето му.

Пред Би Би Си през 2011 г. Ейтан описва Айхман като "напълно посредствен" човек, който се надсмива над образа си на герой и се приема като "наполовина Джеймс Бонд".

През 80-те години Ейтан беше разкрит като водач на Джонатан Полард - американският анализатор, дал хиляди свръх секретни документи на Израел. ФБР издаде заповед за ареста на Ейтан, след като Полард беше разкрит. Полард прекара 30 години в затвора след залавянето му през 1985 г.

Между 2006 и 2009 г. Ейтан беше депутат и стана министър на пенсионните въпроси.

Той оставя съпруга и три деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови