Почина Робърт Мугабе, първият президент на независимо Зимбабве

OFFNews 06 септември 2019 в 09:05 4298 0

Робърт Мугабе - първият президент на Зимбабве след обявяването на независимостта на страната - почина на 95-годишна възраст, съобщи Би Би Си, след като получи потвърждение от семейството му.

Мугабе бе в болница в Сингапур от април. 

Той беше отстранен от власт след военен преврат през ноември 2017 г. Така беше сложен край на трите му десетилетия на власт.

Мугабе спечели първите избори в Зимбабве след обявяване на независимостта, ставайки министър-председател през 1980 г. Напусна поста 7 г. по-късно, за да стане президент.

Първите му години на управление му печелят одобрение заради подобрения достъп до здравеопазване и образование на чернокожите. Но неговата спорна програма за реформа по отношение собствеността на земята предизвикаха икономически колапс, а късните му години на власт бяха белязани от погазване на човешките права и корупция.

Наследникът му Емерсън Мнангава изрази своята тъга заради кончината на Мугабе, когото нарича "баща основател на Зимбабве".

Робърт Мугабе е роден на 21 февруари 1924 г. в Кутама, в тогавашната британска колония Южна Родезия. По професия е учител.

На 36 г. се присъединява към забранената Национална демократична партия.

Основава лявонационалистическото (маоистко) партизанско движение Африкански национален съюз на Зимбабве (1963), което до изборите през 2008 г. е и управляваща партия. След идването на власт установява еднопартийна система. 

През 2001 г. отчуждава крупната земеделска собственост на бившите колонисти и ги прогонва от страната. Така става известен с гоненията си срещу „белите фермери“. Следва крах на икономиката. От най-големия износител на пшеница в Африка Зимбабве се превръща в най-големия вносител. През 2008 г. инфлацията е 100 000% годишно. На 14 май 2008 г. е емитирана банкнота от 500 000 000 зимбабвийски долара. Те са равни на 2 американски долара.

Критикува остро САЩ. Сравнява президента Буш с Хитлер, по същия начин нарича и Тони Блеър (Великобритания).

В политиката изповядва привързаност към социализма чрез отказ от пазарна икономика по модела на МВФ, подкрепя национализацията на промишлеността и концепцията за „твърди цени“ на жизнено-необходимите стоки.

Робърт Мугабе се жени два пъти - за Сали и за Грейс Мугабе. Втората му съпруга, бивша секретарка на Мугабе, става известна с разточителството си. Тя бяга от страната след извършването на преврата срещу съпруга ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови