Почина бившият кмет на Москва Юрий Лужков

OFFNews 10 декември 2019 в 12:15 2660 0

Снимка БГНЕС

Бившият кмет на Москва Юрий Лужков е починал на 83-годишна възраст, съобщи ТАСС като се позова на съобщение на сегашния градоначалник на руската столица Сергей Собянин в Туитър.

Лужков управляваше Москва в продължение на 18 години - от 1992 до 2010 г.

Руският политик е роден на 21 септември 1936 г. в столицата на Русия. През 1958 г завършва образованието си в Московския институт за нефтехимическа и газова промишленост със специалност "инженер-механик".

От юли 1991 г. до 2001 г. Лужков заемаше поста премиер на правителството на Москва. По време на т. нар. "пуч" през август  1991 г. той участваше в отбраната на Белия дом. Лужков бе назначен за кмет на столицата с указ на президента Борис Елцин.

Предполага се, че докато е бил на власт Лужков се е превърнал в един от най-богатите хора в Русия, най-вече чрез сделки с недвижими имоти в руската столица. С нарастване на състоянието му, нарастват влиянието и политическите амбиции на градоначалника, който тогава е и съпредседател на Висшия съвет на партията на Владимир Путин, „Единна Русия”.

На 28 септември 2010 г. тогавашният руски президент Дмитрий Медведев уволнява Лужков „поради загуба на доверие”. По-късно той бе реабилитиран, а президентът Владимир Путин го награди с орден „За заслуги към отечеството”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови