Почина режисьорът на ''Кин-дза-дза!''

OFFNews | 04 април 2019 в 15:30 | 2515 |1
Георгий Данелия
Георгий Данелия

След продължително боледуване на 88-годишна възраст в Русия почина кинорежисьорът Георгий Данелия, съобщава „Новая газета“.

През февруари той е бил настанен в болница с възпаление на белите дробове, в реанимацията лекари са го въвели в изкуствена кома, за да стабилизират дишането му.

Георгий Данелия е роден в Тифлис на 25 август 1930 г., а след една година семейството се премества в Москва. През 50-те г. той е завършил Московския институт по архитектура, работил е като архитект в Института за проектиране на градовете. През 1959 г. завършва висшите режисьорски курсове при „Мосфилм“ в майсторския клас на Михаил Калатозов, а после започва работа в киностудията като режисьор-постановчик. През 1960 г. дебютира с филма „Серьожа“, за който получава Гран-при на Международния кинофестивал в Карлови Вари.

Широка известност Данелия получава през 1964 г. след лирическата комедия „Аз крача из Москва“, през следващите години режисира сатирични филми като „Тридесет и три“, „Не тъгувай“, „съвсем пропаднал“, „Афоня“, „Мимино“, „Есенен маратон“, „Кин-дза-дза!“. Сценарист е на повечето свои филми, както и съавтор на „Джентълмени с късмет“, „Французин“ и „Привет от Чарли Тръбача“. Самият той се е снимал в епизодични роли в няколко филма.

Препоръчани материали
Emil Kasamakov

Рейтинг : 1608

04.04 2019 в 19:42 1
+ 0
- 0
"... съавтор на „Джентълмени с късмет“, „Французин“ и „Привет от Чарли Тръбача“."

"Трубач" означава тромпетист, затова на български филмът беше преведен като "Поздрави от Чарли Тромпетиста". А онези джентълмени бяха "Господа на съдбата". Героите във филма не са с късмет, а точно обратното - минават през куп неуспехи. Изразът означава, че фаталисти.

Когато става дума за стари филми прожектирани и у нас, трябва да се постараете повечко, а не да преписвате от Уикипедия.