Почина вокалистката на Roxette Мари Фредриксон

OFFNews 10 декември 2019 в 14:24 11268 1

Шведската певица от група Roxette Мари Фредриксон почина на 61 г. на 9 декември след 17-годишна битка с рака, съобщи нейният мениджър.

Фредриксон е издъхнала при усложняване на състоянието ѝ след лечение на мозъчен тумор. Тя бе диагностицирана с рак през 2002 г. след припадане, вследствие на което бе открит мозъчният тумор.

Певицата има съпруг и две деца, които написаха: "С огромна тъга съобщаваме, че си отиде един от нашите най-големи и обчиани артисти. Мари Фредриксон почина на 9-и декември вследствие на предишното си заболяване."

Мари Фредриксон сформира Roxette през 1986 година, заедно с Пер Гесле. Те започват своята успешна кариера с поредица от хитове. Най-известните сред тях са "Must Have Been Love", "Joyride", "Listen To Your Heart" и "The Look".

Погребението на шведската певица ще бъде в тесен семеен кръг.

Мари е родена на 30 май 1958 г. в Южна Швеция. Музикалната ѝ кариера започва в Халмщад, където се сприятеляват с Пер Гесле. След успешния ѝ соло дебют през 1984 г. Мари Фредриксон става един от най-обичаните и успешни шведски изпълнители. През 1986 г. двамата с Пер основават Roxette с амбицията да достигнат и хората извън Швеция.

Дебютният сингъл Neverending Love и последвалият албум Pearls of Passion от 1986 ги превръща в звезди в Швеция, но международната им разпознаваемост идва със сингъла The Look от албума Look Sharp! от пролетта на 1989 г. Той отваря вратите пред тях за огромен международен пробив. Това е техният първи сингъл, който става №1 в класацията Top 100 на Billboard. Следват хитовете Listen To Your Heart, It Must Have Been Love and Joyride, Dressed For Success, How Do You Do!, Sleeping In My Car, Dangerous, Fading Like A Flower.

Огромният успех с продажбите на повече от 80 милиона копия проправя пътя за няколко световни турнета, които затвърждават репутацията на Мари Фредриксон като сензационна изпълнителка на живо. Тя владее сцената и публиката, и едновременно с това ръководи групата. Звучи великолепно, като в студио, а на сцената е напълно естествена, плува в "свои води". Артистичността и енергията ѝ ѝ помагат да създаде трайна връзка с милионите си страстни почитатели по света.

От 2002 г., когато Мари е диагностицирана с мозъчен тумор, започва агресивна терапия, която взема своя дан, но като цяло е успешна. Благодарение на изключително силния си борбен дух, през 2009 г. Мари е в състояние да започне завръщането си на световната сцена. Излизат няколко нови албума на Roxette и дуото осъществява турнета по света. Мари показва, че е невероятен боец, преодолявайки трудностите, за да може да се изправя отново и отново на сцената пред почитателите си. Но през 2016 г. всичко приключва - лекарите съветват Мари да спре турнетата и да се съсредоточи в здравето си.

"Мари ни оставя голямо музикално наследство. Изумителният ѝ клас - силен и чувствен - и магичното ѝ присъствие на сцената ще бъдат запомнени от всички нас, които имахме щастието да ги видим на живо - се казва в изявлението. - Но ние помним и чудесната личност с огромно желание за живот, жена с много голямо сърце, която показваше загриженост към всеки, когото срещнеше."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови