Почти 400 души са ранени при протести в Ливан

OFFNews 19 януари 2020 в 12:51 1510 0

Снимка БГНЕС

Близо 400 души са пострадали в събота по време на протести срещу правителството и силите за сигурност в ливанската столица Бейрут, предаде БНР.

Червеният кръст и Гражданската защита заявиха, че най-малко 377 души са били вкарани в болници или са получили лекарски грижи на местопроизшествията. Това е най-големият брой пострадали, откакто недоволството в страната ескалира през октомври. 

Гражданите настояват за детрониране на ливанската политическа класа и осъждат представителите й като неумели и корумпирани. Демонстрантите призовават за седмица на "гняв" заради задълбочената икономическа криза. 

Силите за сигурност са използвали водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, опитващи се да достигнат до сградата на законодателната власт. Задържани са около 30 души, но в последствие са освободени. 

Правителството падна в края на миналата година под натиска на нестихващите протести. Ливанците настояват за сформиране на нов кабинет, който да се състои само от независими експерти и в него да няма нито една от съществуващите политически партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови