Подариха на Радев 'Байрактар', президентът е обсъдил сътрудничество с холдинга Baykar Teknoloji

Красимир Крумов 10 декември 2022 в 14:55 3715 3

Akıncı

Снимка DefenceHere

Президентът Румен Радев получи макет на един от най-новите "байрактари" - Akıncı.

Главният мениджър на Baykar Teknoloji Халук Байрактар и главният технически директор на компанията Селчук Байрактар подариха на българския президент Румен Радев макет на дрона „Байрактар“ от пуснатия в серийно производство през 2021 година модел Akıncı.

Първите три екземпляра от безпилотника Akıncı постъпиха на въоръжение в турската армия на 29 август м. г. Дронът може да носи 1350 килограма полезен товар и е оборудван с два турбовитлови двигателя от по 450 или 750 конск исили. Akinci е оборудван с електронни системи за поддръжка и противодействие, двойни сателитни комуникационни системи, радар въздух-въздух, радар за избягване на сблъсък и усъвършенстван 3D радар, който отчита релефа на терена. По време на тестов полет дронът се задържа във въздуха 25 часа и 45 минути, прелитайки 7507 километра на максимална височина 11 594 метра.

Президентът на България Румен Радев и придружаващата го делегация посетиха турската компания Baykar Teknoloji в рамките на държавното посещение на българския президент в Турция. За посещението Baykar Teknoloji съобщи в официалния си профил в Туитър в три отделни туита на турски, английски и български. Радев е разгледал Националния технологичен център „Йоздемир Байрактар“, интересувал се е от работата на Baykar Teknoloji и, според портала DefenceHere, е обсъдил възможностите за сътрудничество с Халук Байрактар и Селчук Байрактар.

В края на ноември министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов съобщи, че е имал среща със СЕО-то на Baykar Teknoloji. „Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект“, коментира Стоянов. Покупката на дронове е в плановете на Българската армия за модернизация с хоризонт до 2026 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

10.12 2022 в 20:34

EurasianTimes???
Really?

1220

1

хr4

10.12 2022 в 15:14

Треаше да му подарят Грипен та да му стане...готино!