Погребението на Сюлеймани събра многохилядни тълпи в Иран (снимки)

Гневът на множеството вече не е насочен само към Америка, а и към Израел и Европа

OFFNews 06 януари 2020 в 12:23 3877 1

Снимка Twitter/Ал Джазира

Огромно множество от последователи събра в иранската столица Техеран погребалната церемония на убития ген. Касем Сюлеймани (Солеймани).

Сюлеймани бе убит при американска военна операция в Багдад на 3 януари. Той бе дългогодишен командир на бригадите Ал Кудс на Иранската революционна гвардия и мозък на международните военни операции на страната.

Кадри от днешния ден показват неизброимо множество от хора, стичащи се на поклонението в Техеран от всички посоки. 

Поклонението бе показано по иранската държавна телевизия, според която в Техеран са се събрали "милиони" хора. Това твърди и Iran Press твърди. Тази оценка не е проверена, уточнява Би Би Си. Броят на хората изглежда по-голям от стеклото се множество за погребението на бившия Върховен водач на Иран Рухолах Хомейни - коментира обаче британският в. Guardian.

Камерите показаха, че сред множеството са основни млади мъже. Някои от тях плачат или носят снимки на покойния командир. Иранският Върховен водач Аятолах Хаменей поведе молитва, посред която започна да плаче.

Скърбящите предадоха ковчега от ръце на ръце, като се чуваха викове "Смърт за Америка", добавя британската обществена медия. Гневът вече не е насочен само към Америка - отбелязва кореспондентът на NBC News в Техеран Али Арузи - а също и към Израел и Европа.

Една от дъщерите на Сюлеймани - Зейнаб Сюлеймани, предупреди САЩ са очаква "черен ден".

Ген. Есмаил Гаани, който ще наследи Сюлеймани начело на "Ал Кудс".

Снимки: Туитър

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови