Погребват Джордж Флойд на частна церемония днес

OFFNews 09 юни 2020 в 07:30 3782 6

Джордж Флойд ще бъде погребан на 9 юни в родния си град Хюстън на частна церемония. Тя започва в 11 ч. местно време, 19 ч. българско.

46-годишният чернокож американец беше убит от бял полицай при ареста му на кръстовище в Минеаполис на 25 май. Видео показа как униформеният Дерек Човин е свалил на земята мъжа и притиска врата му с коляното си. Арестантът вика "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!" близо 9 минути, след което издъхва. Независима аутопсия потвърди, че задушаването е причина за смъртта.

Полицаят Дерек Човин беше уволнен и срещу него е повдигнато обвинение в убийство. Още трима негови колеги са освободени и обвинени в помагачество.

Убийството на Флойд отприщи многохилядни протести в десетки градове в САЩ и по света срещу расизма и полицейската бруталност. В Съединените щати те бяха съпътствани с налагане на полицейски час, вандалски прояви и насилие.

Разходите за погребението на Флойд пое бившият петкратен световен шампион по бокс Флойд Мейуедър-младши.

На 8 юни хиляди хора се стекоха в църква в Хюстън, за да се простят с него. Кадри от траурната церемония излъчваха на живо американски телевизионни канали. По данни на погребалната агенция, която организира траурната проява, в църквата са дошли около 10 000 души. В Лос Анджелис имаше наподобяваща погребално шествие процесия от коли, която премина през центъра на града, когато бдението в Хюстън започна. В Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

6

Новак

09.06 2020 в 10:09

Хората, които вменяват такива герои дали са интелигентни и разумни?
Това сякаш е поредната лудост на западното общество. Тотално объркване на ценности и разбиране за ред и законност.
Расизъм е да подтискаш човек заради цвета на кожата му, а какво е когато сам се унижаваш заради цвета на твоята кожа?

5712

5

tough

09.06 2020 в 09:13

Не Америка, а САЩ.

12014

4

Станчев

09.06 2020 в 07:56

Никога не съм уважавал расисти и националисти но това си е чиста проба провокация.Не мога да повярвам че учени интелигентни и разумни хора ми вменяват такива герои които да помня уважавам и почитам в бъдеще.
Моите съболезнования но това не е моят герой.

12014

3

Станчев

09.06 2020 в 07:55

Великият Флойд лежа в затвора за грабеж, за разпространение на наркотици, въоръжени грабежи (последния път, опрял пистолет в корема, на бременна жена и е поискал пари)
При аутопсията бяха открити, наркотици в кръвта му.

Това е националният герой на Америка в 21 век.
"Случаят Флойд" живее и расте. Масовите грабежи и насилие, в знак на уважение и мъка към Джордж, продължават. Най-красивите райони на различни градове, включително Ню Йорк и Лос Анджелис са разорени, ограбени и опожарени. Загинаха 89 полицаи. 17-годишно момиче беше изнасилено, изгорени коли улици, площади, паркове... ограбени магазини.....

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън, днес също падна на колене пред стотици хиляди, не можа да се удържи на крака от мъка, имаше нужда от помощ да се изправи.
Нещата които се случват днес в Америка въобще не са за подценяване, защото неправилно създадените герои ще създадат неправилни форми на подражание. А това до нищо добро няма да доведе

12014

2

Станчев

09.06 2020 в 07:54

Milen Mitev САЩ, най-мощната сила на планетата се сбогува с един от най-добрите си синове.
Дори президентите не погребват така.
Златен ковчег, стотици хиляди в траур и плачещи с всичка сила! Хиляди поклоници му искат прошка, а кметът на Миниаполис, с ръце на ковчега (за да не падне от мъка) стене като в родилни мъки.

Бившата жена на убития ридае, паднала по корем върху ковчега .... е, наистина, последния път когато го е видяла е било преди 6 години, когато я е оставил с тримесечна дъщеря. Той не е изпращал пари на бившата си жена през годините, но горката вдовица крещи, че е останала без доходи, и така болните от акъл американци събраха 20 000 000 долара до този момент за нея, .... и парите продължават да идват.
Масачузетският университет е учреди стипендия Джордж Флойд. Дали той можеше поне да чете, не знаем, най-вероятно не. Това не го учат в затворите. Ако събитията се разгърнат с това темпо,, Нобеловата награда ще бъде преименувана на "Флойдова Награда".

5784

1

Бабатунде

09.06 2020 в 07:49

Е т’ва е ! Да отдаваш такава почит на един наркоман, пропадняк !