Показват скафандъра на Нийл Армстронг след 13 години реставрация

OFFNews 17 юли 2019 в 14:07 2385 0

Реставрираният скафандър на Нийл Армстронг, с който той слезе на лунната повърхност, беше изложен за пръв път от 13 години в Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката във Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес.

Нийл Армстронг е първият човек, стъпил на повърхността на Луната. Това става преди 50 години - на 21 юли 1969 г.

В церемонията участваха вицепрезидентът Майк Пенс, директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, синът на Нийл Армстронг - Рик.

"Американският народ изразява своята благодарност, като съхранява този символ на храбростта", заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Той също напомни, че през 60-те години на миналия век населението на страната е било изключително разделено, но то се е обединило, когато Армстронг е станал първият човек, стъпил на Луната. Самият космонавт почина на 12 август, 2012 г., а на откриването присъстваше неговият син Рик.

Скафандърът на Армстронг беше изложен в продължение на 30 години в "Смитсън", но през 2006 г. неговото влошаващо се състояние доведе до свалянето му от постоянната експозиция. Реставрирането на костюма продължи 13 години, които включваха интервюта с неговите създатели и детайлно проучване на материалите и продуктите, използвани за неговото конструиране.

Скафандърът тежи 35 кг. За реставрирането му бяха нужни 500 хил. долара, които бяха набрани чрез дарения Средствата за реставрацията бяха набрани чрез дарения едва за 5 дни. Костюмът е създаден предимно от латекс и текстил, а основната му животоподдържаща система може да работи в продължение на 6 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови