Полицаите в Русия с нови права в борбата с пияниците

Александра Маркарян 22 декември 2018 в 19:15 2964 0

Снимка kaifolog.ru

Под заглавието „Пиянството – норма за взлом“ руският „Комерсант“ съобщава за проекта за новите правомощия на полицията в борбата ѝ с пияните шофьори.

Министерството на вътрешните работи в Москва е подготвило поправки в закона за полицията. Служителите на реда ще получат право да доставят пияните граждани в изтрезвители, които бяха опразнени в цяла Русия през 2011 г., но в редица региони продължават да действат. Документът вменява правомощия на охранителите да отварят или разрязват автомобили с цел спасяване на човешки животи или предотвратяване на престъпления, а също и при необходимост от освидетелстване на шофьори в състояние на опиянение. Новите права се узаконяват за отстраняване на проблемите, препятстващи полицаите при изпълнението на задълженията им по защита на гражданите и обществото от престъпни посегателства, подчертават от министерството.

В частност, става дума за взаимодействието между полицаите и пияниците. Сега служителите имат право да доставят граждани, намиращи се на обществени места „в състояние на алкохолно, наркотично или друго токсично опиянение и изгубили способността си самостоятелно да се придвижват или ориентират в обстановката, в медицинските организации“.

В новата редакция се уточнява: пияните могат да бъдат доставени и в „специализирани учреждения, оказващи помощ по извеждането от състоянието на алкохолна /наркотична/ интоксикация“, т.е. в изтрезвителите. Въпреки ликвидираните през 2011 г. изтрезвители, в редица региони на федерацията вече са създадени и функционират подобни институции на регионално и общинско ниво. В Татарстан, например, вече няколко години работи мрежа от т.нар. центрове за детоксикация. Въвеждането на новите норми ще позволи на полицаите да доставят в такива учреждения граждани „с цел своевременно отстраняване на негативните за здравето им фактори“, поясняват от МВР. „Комерсант“ припомня, че в началото на 2018 г. Съветът на федерацията предложи закон за изтрезвителите, но това не се случи. Възраждане на системата на изтрезвителите предлагаха и в Градската дума на Москва.

В закона за полицията се въвежда нов член за отваряне на транспортното средство. Позволява се разбиването на ключалки в името на спасяването на живота на гражданите, за пресичане на престъпления, за задържане на лица, заподозрени в извършване на престъпление, за проверки след съобщения за заплаха от терористичен акт, за установяване на нещастен случай. С аналогични пълномощия вече разполагат войските на националната гвардия на Русия.

Отварянето на автомобила става възможно, ако водачът с признаци на опиянение се е заклещил в машината и е необходимо да бъде освидетелстван. Преди това обаче полицаят е длъжен да съобщи своите длъжност, звание, фамилия, да представи удостоверение, да предупреди за намерението си да разбие колата, да разясни причините и основанията за това. Собственикът на автомобила задължително трябва да бъде информиран в рамките на денонощие, ако колата е била разбита и отворена в негово отсъствие. При това полицаят е длъжен да се погрижи за возилото така, че в него да не проникне някой страничен човек, докато то е отворено. По какъв начин да се погрижи – няма яснота.

Адвокатът на движението „Свобода на избора“ Сергей Радко определя предложените от МВР поправки като „прекалено общо“. Нормална е ситуацията, когато полицаят трябва да отвори колата, за да спаси човек или да премахне от задната седалка куфарче с проводници и часовников механизъм, казва президентът на колегията за правна защита на собствениците на автомобили Виктор Травин. Към момента е в сила постановление за насочване на шофьорите за освидетелстване на нивото на опиянение, като сред основанията са: миризмата на алкохола от устата, нестабилна поза, нарушение на речта, почервеняло лице. Но ако човекът се е заклещил в машината, това е невъзможно да се определи, подчертава Травин.

Вярно, че има универсален постулат: „Поведение, несъответстващо на обстановката“. Но използването му от полицаите вероятно ще предизвика злоупотреби, коментира експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews