Полша арестува заподозрян за шпионаж в полза на Русия

Преди дни Чехия съобщи за разкрита руска агентурна мрежа в страната

OFFNews 28 октомври 2019 в 21:38 2786 0

Снимка abw.gov.pl

Агенцията за вътрешна сигурност на Полша задържа заподозрян за шпионаж в полза на Русия, той вече има официално повдигнати обвинения и ще бъде в ареста 3 месеца, съобщи руската редакция на Полското радио.

„В хода на операцията на агенцията е задържан Петр С., на когото са предявени обвинения. Проведени са обиски, които послужиха за две допълнителни обвинения – за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси, и за използване на фалшиви документи. От него са иззети електронни устройства“, заяви прессекретарят на министъра по координацията на спецслужбите Станислав Жарина.

Според него разследващите са събрали достатъчни доказателства за сътрудничеството на Петр С. с руското разузнаване. Той е арестуван на 26 октомври. В местните медии се появи информация, че е бил служител на полската Агенция за военната собственост, които бяха опровергани от Агенцията за вътрешна сигурност.

През юли окръжният съд във Варшава осъди на 3 години затвор поляк, който през 2018 г. бе задържан също по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Марек В. беше признат за виновен след доказателствата, че в периода 6 март 2015-27 януари 2016 е участвал в дейността на руското военно разузнаване ГРУ, насочена срещу Полша.

Той е общувал с офицери от разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие в Полша, предавал им е информации за плановете на полското правителство за строителството на газопровода „Северен поток“.

В средата на октомври спецслужбите в Чехия съобщиха за разкрита руска агентурна мрежа, действала на територията на страната, за което OFFNews тогава писа. Директорът на Службата за сигурност и информация Михал Коуделка заяви, че руските агенти са били свързани със структурите на ФСБ на Москва. Посолството на Русия в Прага очаквано отхвърли огласените от чешките спецслужби сведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови