Полша оплаква убития кмет на Гданск. Хиляди се стекоха към храма и чакаха с часове, за да влязат

OFFNews 19 януари 2019 в 18:06 2076 0

Хиляди поляци дойдоха на погребението на Павел Адамович, кметът на Гданск, който бе нападнат и намушкан до смърт пред стотици хора на сцената на благотворително рождественско събитие миналата неделя, 13 януари.

Президентът на страната Анджей Дуда и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са сред множеството, както и Нобеловият лауреат за мир и президент на Полша от 1990 до 1995 г. Лех Валенса, а също и министър-председателят Матеуш Моравецки, кметове на полски и чужди градове.

Големи екрани около базиликата St Mary в града и в страната излъчват на живо службата.

53-годишният Адамович - либерален критик на управляващата Полша партия, служи като кмет на Гданск над 20 години, от 1998 г. Урната с праха му е поставена до олтара. Там са вдовицата и двете дъщери на Адамович.

Хората се редиха на опашка с часове, за да намерят място в сградата на една от най-големите църкви в света. Вътре са около 3 500 души.

"Убийството на г-н Адамович служи като аларма за хората в Полша - заяви архиепископът на Гданск Славой Глодж - нашата родина се нужда е от хармония в политиката."

В петък погребалната процесия придружиха хиляди хора, които следваха ковчега при пренасянето му по улиците на Гданск, покрит с бели цветя и червения флаг на града. След това тялото на Адамович беше кремирано.

Хората палеха свещи и оставяха съболезнователните си послания в книга в центъра "Европейска солидарност" в града. Черно-бели снимки на убития кмет бяха поставяни върху сгради в градове в Полша.

Адамович бе отличен като почетен гражданин на Варшава.

Благотворителното събитие, на което бе убит, се организира всяка година с цел набиране на средства за закупуване на медицинско оборудване за болници. Парамедици се притекоха на помощ на сцената, преди кметът да бъде откаран в местната болница за петчасова операция. Множество хора се отправиха към болницата, за да дарят кръв.

Смъртта му бе потвърдена от министъра на здравеопазването в понеделник. 27-годишен мъж беше арестуван за нападението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови