Полша поиска официалното съгласие на Германия за прехвърляне на танковете Leopard 2 в Украйна

OFFNews 24 януари 2023 в 15:57 1637 1

Снимка Wikimedia Commons

Leopard 2 в окраската на полската армия по време на учения през 2020 година.

„В съответствие с обявеното намерение на Правителството на Република Полша се обърнахме към правителството на ФРГ за получаване на съгласие за предаването на Украйна на танковете Leopard 2“, съобщи в официално изявление на полското посолство в Берлин посланикът Дариуш Павлош.

„Едновременно с това продължаваме да полагаме усилия за изграждането на широка коалиция от държави, оказващи подкрепа на бореща се Украйна с танкове Leopard 2. Разчитаме, че правителството на ФРГ ще се присъедини към тази коалиция и очакваме близко сътрудничество, включително и на оръжейната промишленост на Германия за бързо и добро обучение на екипажите и логистична подкрепа във фофрамата осигуряване на резервни части, ремонти и доставка на боеприпаси“, се казва още заявлението на посланик.

Новината беше потвърдена и от военния министър на Полша Мариуш Блашчак. Говорителят на германското правителство съобщи, че искането е получено и правителството желае да го разгледа бързо.

Журналисти попитаха на пресконференция полския премиер Матеуш Моравецки „колко време дава на германците за отговор и какво ще стане, ако протакат“. „Надявам се, че този отговор от страна на германците ще дойде този път бързо, защото Германия бави, увърта, действа по труден за разбиране начин“, отговори шефът на полското правителство.

Моравецки добави, че много ясно се вижда, че Германия не желае да помага в широк мащаб на Украйна да се защитава. „Какво означава това? Дали означава страх, някакъв неразбран докрай страх, или вяра в това, че връщането към нормални отношения с Русия е все ще възможно? Струва си да си зададем тези въпроси, тъй като за доброто дело коалицията от държави, които искат да помогнат на Украйна да отблъсне варварската руска агресия, трябва да се разширява“, подчерта премиерът на Полша, цитиран от агенция ПАП. Полша очаква от ЕС да й възстанови средствата за предадените на Украйна танкове през Европейския механизъм за мир (EFP).

Полша заяви намерението си да предаде на Украйна 14 танка Leopard 2. Начинът, по който Варшава експонира желанието си и по-нататъшните и действия показва, че полските власти действат демонстративно, за да усилят натиска върху колебаещия се германски канцлер Олаф Шолц и да го принудят за по-решителна подкрепа на Германия за Украйна, смятат наблюдатели във Варшава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

24.01 2023 в 16:44

За мен германските опасения са разбираеми. Тяхната нация наистина е денацифицирана, явно много са ги тричали след края на ВСВ. Щом дори не са повдигали никога почти въпроса за издевателствата на СъвеЦката армия в окупираните от нея територии, дори и за стотиците хиляди убийства, изнасилвания и родените след тези мерзости деца.
За непосветените, какъвто бях и аз до скоро, да поясня:
"тричане" е ритуал, при който не само кучето се връзва на усукано въже, след развиването на което да падне зашеметено у реката, както си мислех, к`во толкова, ще се омокри песа...
Тричането включва и връзване на дрънчаща тенекия на опашката на хайванчето и то ужасено търчи, докато му се пръсне сърцето...
Шопски обичаи!
 
X

Подкастът на OFFNews