Полша ще купи от САЩ изтребители F-35

OFFNews 30 август 2019 в 20:15 5866 3

Снимка defensenews.com

В рамките на плана си за модернизиране на военния си сектор Полша ще купи от САЩ 32 изтребители F-35.

Говорител на администрацията посочи, че през юни президентите на САЩ и Полша подписаха споразумение за отбраната, което предполага увеличаване на военния персонал в европейската държава на 1 000 души.

По-рано днес Доналд Тръмп съобщи, че отменя предвиденото за края на седмицата посещение в Полша заради урагана „Дориан“, който приближава западното крайбрежие на Америка. Тръмп имаше намерение да участва в събитията по повод 80 г. от началото на Втората световна война. Сега за визитата ще го отмени вицепрезидентът Майк Пенс. Но Тръмп също скоро ще реализира отмененото си посещение, вероятно през есента.

Днес Варшава и Вашингтон определиха пунктовете за разгръщане на нови подразделения на американските войски в Полша, съобщи полското радио. Министрите на отбраната на двете страни Мариуш Блашчак и Марк Еспър обсъдиха по телефона определени детайли.

Според Associated Press Блашчак е посочил, че страните са съгласували 6 пункта в различните части на Полша за дислоцирането на войските на САЩ и водят преговори за още един терен. Двамата министри са се договорили командването на засиленото американско присъствие в Полша да бъде поето от военен с най-висок ранг.
Подписването на документите за разполагането на американските военни трябваше да се състои в края на тази седмица, но се наложи Тръмп да отложи визитата си.

На 13 юни САЩ и Полша подписаха съвместна декларация, която потвърждава значителното сътрудничество в сферата на сигурността между двете държави. Тогава Тръмп отбеляза, че САЩ няма да изпраща допълнителни войски в Европа. Вместо това, ще бъде увеличен военният контингент в Полша за сметка на прехвърлените от Германия сили.
Според документите, в Полша ще се разположат 4 500 американски военни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

31.08 2019 в 01:58

Не. Ще чакат при тях да се съберат достатъчно американци, за да нападнат едновременно и Германия, и Русия. А после ще направят в лондон правителство, което да иска от целия свят да спасява варшава. Понеже американците внезапно ще откажат да участват.
Между другото, тия красавци реално са се канели да превземат София. Съгласно договор между Румъния и Полша от 1926, препотвърден през 1939-а, срещу нас са щели да играят 10 полски дивизии, и каквото още е нужно

5355

2

Кики

31.08 2019 в 00:49

Предполагам, че шляхтите няма да чакат N-та години за получаването на самолетите, и че едва ли ще платят авансово.

23293

1

Стефан

30.08 2019 в 21:33

Мда. Вече е очевидно, откъде ще тръгне новата голяма беля в Европа.
Надявам се тоя път обаче, немците и руснаците не да побутват полша на изток - на запад, а да приключат случая.