Помпейо: САЩ ликвидираха Касем Солеймани, за да осуетят 'непосредствена атака'

OFFNews 03 януари 2020 в 17:19 6086 4

Майк Помпейо

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви пред телевизия Си Ен Ен, че решението на САЩ да убие Касем Солеймани е целяло да осуети "непосредствена атака", организирана от него, предаде БТА.

Помпейо заяви, че Солеймани активно е заговорничел в региона за предприемане на действия или на един голям акт, който е щял да изложи на риск живота на десетки, ако не и на стотици американци".

Пред Си Ен Ен държавният секретар каза, че решението за ликвидиране на Солеймани е било взето въз основа на оценка на риска, базирана на разузнавателни данни. Помпейо не уточни къде и кога е трябвало да бъде извършена атаката.

По-рано днес пред телевизия Фокс Нюз той заяви, че в тази атака са щели да загинат много мюсюлмани, иракчани, както и хора от други страни. По думите му Касем Солеймани активно е заговорничел в региона за предприемане на действия или на един голям акт, който е щял да изложи на риск живота на "десетки, ако не и на стотици американци".

Междувременно президентът на Ирак Бархам Салих призова целия свят към сдържаност след убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад. Генералът беше ликвидиран с американски въздушен удар. Призивът бе отправен в момент, в който много проирански командири призоваха силите си да са в готовност, за да отговорят на убийството на генерала, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови