Помпео тръгва на обиколка из Балканите заради руското влияние

OFFNews 28 септември 2019 в 19:06 4017 1

Майк Помпео

Снимка voanews.com

В началото на октомври държавният секретар на САЩ Майк Помпео се отправя на европейска обиколка, се посочва в изявление, разпространено от външно-политическото ведомство.

Първата му визита е на 1 октомври в Италия. Там той ще се срещне с президента Серджо Матарелла, премиера Джузепе Конте и външния министър Луиджи Ди Майо. Помпео ще посети Абруцо, откъдето са емигрирали предците му.

На следващия ден той ще произнесе реч във Ватикана на симпозиума, организиран съвместно от САЩ и редица религиозни организации. Държавният секретар ще има и частна аудиенция при римския Папа Франциск.

След това той ще отпътува за Черна гора и ще се срещне с президента Мило Джуканович, премиера Душко Маркович и външния министър Срджан Дарманович.

Оттам Помпео ще се отправи в Северна Македония за преговори с президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев. А после ще замине за Атина за среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, външния министър Никос Дендиас и министъра на отбраната Николаос Панайотопулос.

Агенция Интерфакс цитира неназован високопоставен служител на Държавния департамент, посочен в публикувана от ведомството стенограма на брифинг, според когото по време на обиколката си Помпео ще опита да положи усилия, насочени към борбата с влиянието на Русия върху тези държави.
„Ние видяхме признаците на злонамереното влияние на Русия в тези страни“, казва въпросният представител на Държавния департамент.

Визитите на Помпео съвпадат с разразилия се американо-украински скандал, в който се забъркаха президентите Доналд Тръмп и Володимир Зеленски. Три комисии от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ отправиха искане към Помпео с настояването той да предостави всички документи за контактите с правителството на Украйна, съобщава днес Би Би Си.

Освен това, комисиите по външната политика, по разузнаването и по надзора искат изслушване на още 5 служители на Държавния департамент. Сред тях са бившият посланик в Украйна Мери Йованович и специалният представител на ведомството по въпросите на Украйна Курт Волкер. Последният подаде оставка от поста.

Комисиите прилагат тази процедура, след като администрацията на Тръмп отказа да предостави документите и информацията за контактите си с представителите на Украйна, и за телефонния разговор на двамата президенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews