Порно сайтове в Хонконг учат обществото на демокрация

OFFNews 18 юни 2019 в 14:31 2914 0

Снимка Ройтерс

Проблемите в Хонконг се задълбочават през последните две седмици. Исканията на гражданите, излезли на улиците, са да се оттегли спорен законопроект за екстрадицияв, който ще позволи заподозрени престъпници да бъдат изпратени в Китай за изправяне пред съд.

Оказва се, че за ръста на протестиращите срещу намесата на властите в Пекин в независимото управление на специалния административен район принос имат и няколко... порно сайта, съобщава Vice News.

Сайтовете за възрастни AV01 и ThisAV са спрели временно миналата седмица, за да окуражат потребителите си да излязат и да протестират. Двете интернет страници са спрели да предлагат видеа и са публикували съобщения, в които „подгряват огъня“ към протестите. С помощта на ThisAV потребителите са били поканени да присъстват на протестите на „живот или смърт”, вместо да „се забавляват у дома”.

„Искаш ли да живееш до края на живота си, гледайки през рамото ти? Няма да има по-безопасно място или сигурно. Правителството те е предало, системата те е предала, обществото те е предало, искаш ли да предадеш себе си? ”, пише сайтът AV01.

В момента, в който порно сайтовете затвориха, броят на хората, протестиращи по улиците, се увеличил двойно. Стигнало се до най-голямата демонстрация в историята на Хонконг. Повече от 100 местни фирми също затворили, за да могат служителите им да протестират. Същото са направили и много магазини в града.

Нарастващият натиск накара властта да се извини и да спре законопроекта за неопределено време.

Според Vice News, „размерът и мащабът на протестите са напомняне на китайския президент Си Дзинпин, че неговият авторитарен контрол върху властта все още не се простира до Хонконг, който многократно е демонстрирал готовността си да се противопостави на усилията на Пекин да подкопае независимостта на територията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови