Порошенко на Богоявление в Истанбул, Москва кипи заради томоса

Вилдан Байрямова 06 януари 2019 в 18:10 4181 1

Порошенко, Истанбул

Снимка Iz.ru

Днес Вселенският патриарх Вартоломей предаде на украинския митрополит Епифаний подписания вчера томос – документът за автокефалията на Православната църква на Украйна, присъства и президентът Петро Порошенко с многочленна делегация, пише в.“Джумхуриет“.

Церемонията се състоя в църквата „Св.Георги“, която се намира в двора на патриаршията в Истанбул, след тържествената Богоявленска меса. Богослужението бе водено от Вартоломей и Епифаний. Присъстваха украинският президент Порошенко и съпругата му Марина, както и много гърци от християнската общност, и туристи в мегаполиса. Вселенският патриарх посочи, че с документа, който дава независимост на Православната църква на Украйна, днес се отваря нова страница от историята на страната.

„Дълги години църквата в Украйна бе подвластна на свързаността си към Русия, но благодарение на борбата на украинците, те отново имат своята независимост. Присъствието на президента Порошенко днес тук ми дава сили“, каза Вартоломей. Тържествената служба трая близо 5 часа.

По-късно Божият кръст бе хвърлен в морето, 40 мъже скочиха от 4 лодки в надпревара да го уловят. Пристигналият от Солун специално за Богоявление Михаил Воснакидис успя да го грабне, целуна го и го предаде обратно на патриарха, а той му подари златен кръст. Продължителен камбанен звън огласи края на празника, всички присъствали в храма си тръгнаха със светена вода и хляб.

Руските медии реагираха крайно остро и в обширни публикации буквално заклеймиха Украйна и църквата й, получила своята независимост. Руската православна църква счита, че значението на днешното събитие в Истанбул е канонически нищожно и смята да уреди отношенията си с другите църкви в зависимост от тяхната позиция.“ Връчването на томоса се състоя на 6 януари в събора „Св.Георги“ след тържественото богослужение. По този начин процесът на предоставянето на автокефалията бе приключен. Петро Порошенко, който присъства при връчването на документа, определи това в Туитър като „велико историческо дело“, а самия томос – „още един акт на провъзгласяване на независимост за Украйна“, който ще „укрепи религиозната свобода, мира между конфесиите, ще засили правата и свободите на гражданите“. За личен принос в развитието на автокефалната църква на Украйна президентът даже връчи на патриарх Вартоломей орден „За заслуги“ първа степен“, пише „Известия“.

Дмитрий Лекух е още по-краен в коментара си за РИА Новости: „И тук изобщо не е важно, че броят на разколниците в Украйна е малък. Автокефалия по дефиниция означава – църква със собствена територия, на която не действат други поместин православни църкви. В дадения случай, от гледната точка на Вартоломей и Порошенко, „извън закона“ се оказват всички енориаши от каноническата Украинска православна църква. Т.е. основната маса от вярващото украинско население. И не е важно, че не украинските православни „молеха“ за автокефалията, а съществото с фамилията Порошенко. Безразлично е и това, че юридически и практически няма и приближаване до независимостта: истанбулският фанариот просто отряза за себе си немалко парче територия, която сега възнамерява някак да „ползва и дои“. Тази технология има само едно отношение към религията и религиозните чувства: тя се опитва да ги ползва като средство за разрушение на всички значими социални, в т.ч. традиционни религиозни институти на териториите на „трети страни“, пише той под заглавие „Принуда към средновековието, или тактика на „изгорената земя“.

Сръбската православна църква нарече автокефалията „русофобски проект“, посочва „Интерфакс“. „Шовинисти-русофоби, предвождани от корумпирани политици и асистирани от униати, и за съжаление, с незаконното участие на Константинополската патриаршия, задълбочиха и разшириха наличния разкол, и поставиха под сериозна заплаха единството на православието като цяло“, акцентира Сръбската църква в рождественското си послание, изпратено до „Интерфакс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.01 2019 в 14:22

От цялата врява поне ще лъсне същността на църквите - предимно държавни инструменти за контрол на масите.