Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

OFFNews 30 декември 2018 в 12:40 5184 1

Снимка Reuters, архив

Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, с който морските граници на Украйна се разширяват от 12 на 24 морски мили. 

Прилежащата зона е зона в открито море, която принадлежи към териториалното море на Украйна и външна граница, която се намира на повече от 24 морски мили, считани от изходните линии, от които се отмерва ширината на териториалното море на Украйна, се уточнява в закона. 

По принцип териториалните води са ограничени в зоната от 12 морски мили (22,2 км) от тези линии, посочват руски медии. 

Законът е приет от украинския парламент на 6 декември. Той влиза в сила в деня след публикуването му. 

От пресслужбата на Порошенко уточняват, че приемането на закона цели хармонизиране на украинското морско законодателство със законодателствата на държави, подписали Конвенцията на ООН по морско право през 1982 г.

Законът има за цел и да предотврати осъществяването на контрабандни операции и нелегално влизане на плавателни съдове в затворените пристанища в Донбас, допълват оттам. 

В рамките на морските си граници Украйна може да осъществява контрол за предотвратяване на нарушенията на митническото, данъчното, имиграционното, санитарното законодателства на Украйна. Властите на страната ще имат право в рамките на тази зона да спират плавателни съдове, да ги задържат и да арестуват екипажите, с изключение на военни кораби и други държавни плавателни съдове, използвани за нетърговски цели. Ако кораб нарушител се опита напусне зоната, властите имат право да го преследват в съответствие с КОнвенцията на ООН по морско право от 1982. Преследването се прекратява, ако корабът навлезе в териториалните води на страната, под чийто флаг плава, или във водите на трета страна. 

Приемането на закона идва на фона на увеличеното напрежение между Русия и Украйна след инцидента в Керченския проток, при който руски гранични власти задържаха три украински кораба и техните екипажи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови