Порошенко поиска прекратяване на договора за дружба и сътрудничество с Русия

OFFNews 03 декември 2018 в 17:57 3303 1

Снимка Reuters, архив

Украинският президент Петро Порошенко внесе в парламента законопроект за прекратяване на действието на Договора за дружба и сътрудничество с Русия.

Това се случва на фона на напрежението между двете страни, след като руски кораби стреляха по украински плавателни съдове в Керченския проток и задържаха моряците. 

По-късно Украйна обвини Русия, че е въвела ограничения на корабоплаването през Керченския проток и е блокирала украинските пристанища на Азовско море.

Москва отрече твърденията. 

Съществува определен ред за техническо уведомяване на пристанищната администрация в Керч за преминаване на кораби през Керч-Еникалския канал и в редица случаи заради гарантиране на безопасността на навигацията с оглед на климатичните условия се взима решение за спиране на навигацията, обясни говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. 

"Преди два дни движението там бе спряно заради бурния вятър и много силното течение, което създаваше опасност за корабоплаването, но след като времето се нормализира, всичко беше възобновено. Това е обичайна световна практика и тук няма нищо извънредно", поясни Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Според говорителя на Кремъл изявлението на украинския президент Петро Порошенко, че Русия има планове да прокара сухоземен "коридор" от Донбас към Крим, е абсурдно. Той го определи като "пореден опит да се провокира напрежение".

Преди дни Путин обвини Порошенко за случилото се в Керченския проток, като обяви, че причината е желанието на украинския президент е чрез тази провокация да си вдигне рейтинга преди президентските избори в края на март догодина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови