Порошенко разследван за произхода на 300 млн. долара

OFFNews 17 юли 2019 в 16:35 1893 0

Петро Порошенко

Снимка ria.ru

Държавното бюро за разследвания в Украйна образува 11 наказателни дела срещу експрезидента Петро Порошенко и други високопоставени лица от екипа му, предаде Интерфакс.

Директорът на държавното бюро за разследвания в Киев Роман Труба заяви на брифинг, че днес Порошенко е бил призован на разпит като свидетел по делото за вероятно неплащане на данъци и доказване на доходи от 300 млн.долара при продажбата на завод. Но бившият държавен глава не се яви на разпита, той ще бъде призован повторно или доведен насила.

Според адвоката му Игор Голован Порошенко не е получавал призовки и при всички случаи до парламентарните избори няма да отиде при следователя, тъй като е зает с дейност, свързана с кампанията. „Ако следователят счита за необходимо да призове Петро Порошенко за провеждането на следствени /процесуални действия/, моля да назначи такива действия след 21 юли 2019 г.“, посочва той в писмото, публикувано в сайта на „Украинская правда“.

По-рано Порошенко стана обект на няколко наказателни дела – за злоупотреба с власт и служебно положение при разпределянето на постовете в енергийния център, за държавна измяна във връзка с инцидента в Керченския пролив, за узурпиране на съдебната власт и незаконно завземане на телевизионния канал „Прямой“, за фалшификация на документи при сформирането на депутатски фракции през 2016 г. и за незаконно назначаване на правителство, както и за завземане на властта.

Освен това, той вече бе разпитван като свидетел по делото за гибелта на мирни граждани по времето на Евромайдана през 2014 г. Самият Порошенко в словото си пред конгреса на партия Европейски дела заяви, че носи отговорност пред украинския народ и не се страхува от преследване.

В началото на юли т.г. Андрей Портнов, бивш вицепремиер от администрацията на Виктор Янукович, съобщи във Фейсбук, че Порошенко е изтеглил от личната си банкова сметка 34 млн.долара. В периода 17 май-18 юни той е теглил парите от Международната инвестиционна банка, която е негова собственост, посочи Портнов. Според него теглото на парите било около 340 килограма от 100-доларови купюри. Портнов предполага, че средствата могат да бъдат пренасочени или да послужат за подкупване на избиратели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови