Порошенко се кандидатира за втори мандат

OFFNews 29 януари 2019 в 16:04 1212 0

Украинският президент Петро Порошенко обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат на изборите на 31 март. 

Той обеща да даде тласък на интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО. 

"Чувството за дълбока отговорност пред моята страна, моите сънародници ме накараха да издигна отново кандидатурата си за поста президент на Украйна", обяви Порошенко, избран през 2014 г. след раждането на прозападното движение на Майдана, на митинг на симпатизанти в Киев, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

53-годишният Порошенко е сладкарски магнат и един от най-богатите хора в Украйна.

"През 2024 г. ще подадем молба за членство в ЕС и очаквам положително решение", каза Порошенко на форум в Киев.

Много преди официалното оповестяване на кандидатурата си сегашният държавен глава се опитваше да засили спадащата си популярност като оглави кампанията за независимост на украинската църква от руската православна църква, подчертава Асошиейтед прес.

Друг оповестен от Порошенко приоритет е създаването на специализиран антикорупционен съд, който да започне работа още тази година.

Популярността на Порошенко спадна отчасти заради неуспешната борба с корупцията и невъзможността му да сложи край на конфликта в Донбаския регион, отнел живота на над 10 000 души. Той не успя също да повиши жизнения стандарт на украинците.

Въпреки това Порошенко може би е по-предсказуем кандидат за инвеститорите от най-близките му съперници като бившата премиерка Юлия Тимошенко и Володимир Зеленски - новак в политиката, който стана популярен като комедиен актьор.

Засега с най-голяма подкрепя се ползва Тимошенко. Тя обещава намаление на цените на газа за домакинствата. Това обаче е в разрез с политиката на МВФ и други чужди донори, които наляха милиарди долари в Украйна, за да помогнат на съсипаната от войната икономика да се закрепи, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови