Последната територия на Ислямска държава в Сирия падна

OFFNews 23 март 2019 в 19:30 3853 1

Снимка AFP/RONAHI TV

Сирийските демократични сили веят своя флаг в превзетия град.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) обявиха пълна победа на "халифата" на Ислямска държава в Сирия, след като последното населено място под контрол на терористите - Багуз - беше превзето, предава "Мидъл ийст ай".

Победните бойци на СДС вдигнаха своето знаме в Багуз след седмици на боеве, като това бележи края на териториалните завоевания на Даеш в Сирия и Ирак. Въпреки че градът е превзет, от време на време все още се чуват престрелки и гърмежи.

На 10 септември СДС започна офанзива срещу последния бастион на джихадистите в долината на Ефрат, завземайки град след град. През последните 2 месеца 60 000 души избягаха от Багуз, докато освободителните войски, подкрепени от американски самолети, обстрелваха района. Половината от тях са поддръжници на Ислямска държава.

Организации за правата на човека обвиниха СДС и САЩ, че по време на ударите си са убили около 630 цивилни, но тепърва това трябва да бъде доказано.

На върха на своята мощ от 2014 г. насам ИД контролираше огромни територии в Сирия и Ирак, включително двумилионния град Мосул. С падането на Багуз тя вече няма територия. Въпреки това лидерът на групировката - Абу Бакр Ал-Багдади - все още е на свобода, като САЩ смятат, че той се намира в Ирак.

Въпреки победата днес опасността от ислямския тероризъм и Даеш не е изчезнала, тъй като групировката продължава да съществува, макар и без повече земя под неин контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови