Посолството на САЩ в Багдад призова американците да напуснат незабавно Ирак

OFFNews 03 януари 2020 в 11:19 10541 4

Ликвидираният ирански генерал Касем Сюлеймани

Посолството на Съединените американски щати призова американските граждани "незабавно да напуснат" Ирак заради опасения от ответна реакция след въздушните удари, при които бяха убити висши ирански и иракски командири, предаде Франс прес.

"Гражданите на САЩ трябва да замина със самолети, докато това е възможно, а ако не успеят, до други страни по суша", се казва в официалното изявление. 

"По нареждане на президента американските военни предприеха решителни отбранителни действия за защита на американските служители зад граница като убиха Касем Солеймани, ръководител на корпуса "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, която САЩ обяви за чуждестранна терористична организация", се казва в съобщението на Пентагона.

След ликвидирането на генерал Касем Солеймани, Иран обеща "тежко отмъщение". В страната е обявен тридневен траур.

Ликвидирането на ген. Солеймани, смятан за ръководна сила зад множество задгранични операции на Техеран, може да предизвика масово кръвопролитие - от акции на отмъщение по цял свят до избухване на гражданска война в Ирак, опасяват се анализатори.

Касем Солеймани е архитектът на стратегията на Иран за т.нар. прокси конфликти чрез подкрепата, въоръжаването и финансирането за проирански милиции в целия район. Той бе и вероятно най-важният ирански фактор в Близкия изток през последните 30 години.

САЩ правят тази стъпка в момент, когато атаките срещу посолството им в иракската столица бяха прекратени, шиитските милиции се оттеглиха и се очакваше фаза на преговори. Късно в четвъртък министърът на отбраната Марк Еспър каза, че САЩ няма да приемат атаки срещу техни служители в района и обвини Иран за насилието при посолството. "Атаките срещу нас ще бъдат посрещнати с ответни реакции във време, по начин и на място, което ние изберем. Настояваме режимът в Иран да прекрати зловредната си дейност", се казваше още в изявлението му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

4

Колко трябва ,да си кух,че да слагаш данък на движимо имущество?Колко трябва ,да си неграмотен за да увеличаваш стойността на данъка на нещо,което губи стойността си поради "ОВЕХТЯВАНЕ"
Къде се плаща екологичен данък в Европа?Поставянето на стикер на МПС ,който ограничава достъпа до някои централни части на градовете и някои от курортните селища НЕ Е ДАНЪК,а ограничение!
Съгласно "Useful links for 2020 y. ТОЛ система се прилага за МПС с общо тегло по-голямо от 7.5 тона,а за Герма и Русия
се прилага за МПС с тегло по-голямо от 12 тона.За Магистрали

25665

3

Victimized

03.01 2020 в 15:35

"Тия резани камилари трябва да се изличат от лицето на земята!Когато и да стане,все ще е късно...!!!"

Ето го още един отявлен евро-атлантик, борец за демокрация и свободи.......

7281

2

Чалгомраззз

03.01 2020 в 13:25

Тия резани камилари трябва да се изличат от лицето на земята!Когато и да стане,все ще е късно...!!!

20699

1

Новак

03.01 2020 в 12:46

Това част от “демократизирането” на Ирак ли е?
Това ли беше целта на “демократичната коалиция” та даже и наши момчета загинаха там? Къде е сега С. Паси да разправя хуморески?
Цинизмът и лицимерието нямат граници.