Пострадали и арестувани в Турция на възпоменателни демонстрации

OFFNews 21 юли 2019 в 08:20 1746 0

Снимка БНР

Най-малко 23 души в Истанбул и 8 души в Анкара са били задържани, а няколко са пострадали след сблъсък между полицията и демонстранти в събота вечерта.

Полицията е разпръснала със сълзотворен газ и гумени куршуми възпоменателна демонстрация по повод четвъртата годишнина от атентата в южния турски град Суруч, съобщи вестник „Евренсел“, цитиран от БНР.

В Истанбул демонстрацията се е провела в квартал „Кадъкьой“ на азиатския бряг на Босфора. Сред задържаните има леви активисти, включително и някои от ранените и оцелели след атентата през 2015 г.

Пострадали са депутатът от най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия д-р Али Шекер и народният представител от лявата и прокюрдска Демократична партия на народите Ерол Катърджъоглу. На митинга са присъствали и други политици от двете парламентарно представени партии.

В Анкара се е провела възпоменателна демонстрация на площад „Сакария“. На нея силите за сигурност са задържали поне 8 души.

На 20 юли 2015 г. терорист от организацията "Ислямска държава" извърши самоубийствен атентат срещу активисти на Федерацията на младежките социалистически дружества, които се бяха събрали в гр. Суруч в южната област Шанлъурфа в подкрепа на сражаващите се срещу джихадистите кюрдски отряди в съседна Сирия. Жертви на атентата бяха 33 души, 104 бяха ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови