Пожарите в Австралия се възобновиха

OFFNews 22 януари 2020 в 14:24 2138 2

Пожарите в Австралия започват да се възобновяват след дъждовете, които угасиха част от тях. Жителите в някои райони на столицата Канбера бяха евакуирани за кратко днес, след като близо до летището избухнаха горски пожари, предаде Ройтерс. 

След няколко дни затишие високите температури се завърнаха, а броят на безконтролните огнища из югоизтока на страната се увеличи.

Пътищата са затворени, а властите уведомиха гражданите да напуснат или да стоят далеч от предградията източно от Канбера.

Няма данни за пострадали хора и материални щети.

През последните седмици в Канбера, Сидни и Мелбърн бяха покрити с плътни облаци дим в следствие на пожарите, а качеството на въздуха стана едно от най-лошите в света.

От септември насам в Австралия бушуват стотици горски пожари, а жертвите са 29 души и около 1 млрд. животни. Бяха унищожени 2500 жилища и площи с размерите на Австрия.

Противопожарните служби се възползваха от дъжда и по-ниските температури през последните седем дни, за да овладеят някои огнища, но днес отдихът приключи с връщането на горещината и ветровете.

Според икономисти огнените стихии може да нанесат на австралийската икономика щети за 5 млрд. австралийски долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

2

bls

22.01 2020 в 14:47

1 млрд. животни - уточнете поне, че това не са действителни данни, а са сметки, в които се включват жаби, насекоми, птици и тн. Много от които вероятно са напуснали местообитанията си (примерно птиците) и не са загинали. Не че трагедията я няма, но 1 млрд животни е леко подвеждащо като информация.

4000

1

Plamerias

22.01 2020 в 14:27

Такава трагедия! С природата шега не бива. Дано отново завали по-скоро.