Пожарите в Гърция са тръгнали от умишлени палежи

OFFNews 27 юли 2018 в 12:30 11117 0

Снимка Twitter/Christina Malactou

Смъртоносните пожари в Гърция са започнали от умишлени палежи, съобщи гръцкият зам.-министър на гражданската защита Никос Тоскас, цитиран от БНР. 

По думите му гръцките власти разполагат с достоверна информация за това. Анализ на сателитни кадри, както и свидетелски показания, доказват умишлени палежи.

Тоскас не съобщава повече подробности около разследването, но уточни, че всички данни са предадени на прокуратурата. 

За момента не се знае какъв е бил мотивът за палежа. Предполага се, че целта може да е била да се освободят терени за строеж. 

Досега се смяташе, че причината за пожарите може да са били искри от кабели на електрически стълб.

Според министъра на отбраната Панос Каменос причина за бедствието, взело 85 жертви, е станало незаконното строителство по бреговата ивица. Гръцките медии пък добавиха към това липсата на координация на спасителните сили и пропуските в системата за гражданска защита, като ситуацията само е влошена от екстремните метеорологични условия. 

В същото време до края на деня се очаква да приключи експертизата за разпознаване на жертвите. В неизвестност са все още десетки хора, а издирването им продължава. 

Според властите има надежда част от обявените за изчезнали да са се прибрали в домовете си, но просто властите все още да не са уведомени за това. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови