Правителството на Андрей Бабиш получи вот на доверие от чешкия парламент

OFFNews 12 юли 2018 в 12:18 1028 0

Снимка vlada.cz

Долната камара на чешкия парламент гласува днес вот на доверие на ново лявоцентристко правителство на малцинството, начело с милиардера Андрей Бабиш, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството, в което участват политическото движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) и Чешката социалдемократическа партия, бе одобрено благодарение на гласовете на Комунистическата партия на Чехия и Моравия.

За пръв път от падането на Желязната завеса през 1989 г. в Чехия идва на власт правителство с подкрепата на комунистите. След продължило 16 часа заседание 105 от присъстващите 196 депутати гласуваха "за", а 91 гласуваха "против" новото правителство.

Центристкото популистко движение на Бабиш - втория по богатство човек в страната, основател на компанията за селскостопанска и хранително-вкусова промишленост "Агроферт", който контролира и двата вестника с най-голям тираж в Чехия - спечели парламентарните избори през октомври 2017 г.

Сред основните цели на кабинета на Бабиш ще са борбата срещу нелегалната имиграция, корупцията и прахосването на държавни средства.

Комунистите, които са настроени проруски и са противници на НАТО, подкрепят неформално правителството в замяна на постове в държавни предприятия.

Те успяха да вкарат и седем точки в правителствената програма, включително въвеждане на национални референдуми, увеличения на пенсиите и на минималната работна заплата.

Повечето партии отказаха да работят с Бабиш, тъй като са му повдигнати обвинения в измама в размер на 2 милиона евро, свързани с получени преди едно десетилетие евросубсидии. Той отрича да е извършил нещо нередно, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови