Правозащитници настояват за международен съд по делото за Хашоги

Вилдан Байрямова 10 януари 2019 в 17:57 1491 0

Amnesty International - Турция

Снимка АА

Трябва да се инициира международно разследване за зверското убийство на журналиста Джамал Хашоги, тялото на когото до момента не е открито, заяви активистката от турския офис на Amnesty International Гьоксу Йозахшал по време на демонстрацията пред консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, цитирана от турските медии.

Според нея всички активисти на международната правозащитна организация настояват за справедливо разследване на убийството на Хашоги, който е посветил дейността си на защитата на правата и свободите в арабския свят. Ръководителката на турския офис подчерта, че започнатото от саудитските власти разследване не е нищо друго, освен опит за прах в очите.

„Убийството на журналиста привлече вниманието на световната общност към Саудитска Арабия и кралския принц Мохамед бин Салман. Ние не вярваме в справедливостта на Рияд и многократно бяхме свидетели на това как властите в кралството оказват натиск със заплахи върху мирните активисти, журналисти и учени. Но случаят с Хашоги нагледно показва с каква жестокост Рияд нарушава правата на човека. По този начин саудитските власти опитваха да заплашват други активисти, правозащитници, журналисти и опозиционери в целия свят“, каза Йозахшал.

Към настояването за предизвикване на международно разследване се присъединиха и представители на организацията „Репортери без граници“ в Турция. Демонстрантите призоваха ООН за предизвикване на международен съд по случая и символично смениха името на улицата пред консулството от „Акация“ на „Джамал Хашоги“.

Днес правозащитниците отбелязаха 100 дни от екзекуцията на Джамал Хашоги, който на 2 октомври 2018 г. влезе в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул и изчезна безследно. Главната прокуратура на Турция установи с доказателства, че той е станал жертва на планирано убийство, след което тялото му е било разчленено и унищожено. Анкара настоява съдебният процес по делото да се състои в Истанбул и призова Рияд да й предаде заподозрените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови